Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obavy zo zostrelenia dopravných lietadiel rastú: História letu MH17 by sa mohla zopakovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HONGKONG - Letecká spoločnosť Cathay Pacific so sídlom v Hongkongu odkláňa lety od Iránu a Kaspického mora, keďže Rusko zintenzívňuje raketové útoky na militantov Islamského štátu (IS) v Sýrii. Podľa agentúry DPA o tom dnes informovali noviny South China Morning Post.

Aerolínie urobili toto rozhodnutie po tom, čo Európska agentúra pre bezpečnosť leteckej dopravy (EASA) vydala minulý týždeň odporúčanie s varovaním, že rakety môžu predstavovať riziko pre dopravné lietadlá.

„Vzhľadom na situáciu v regióne spoločnosť Cathay Pacific pozastavila minulý týždeň 8. októbra všetky lety nad Iránom a Kaspickým morom, a to až do odvolania,“ uviedla hovorkyňa aerolínií pre South China Morning Post. "Naďalej sledujeme a každý deň hodnotíme situáciu," dodala. Lety CX293 a CX292 - do a z Ríma - sú v súčasnosti presmerované nad severnú Čínu a ďalej na Moskvu. Spoločnosť Air France takisto presmerovala lety od nebezpečných zón.

Tieto opatrenia nasledujú po tom, čo holandskí vyšetrovatelia zverejnili v utorok závery svojho vyšetrovania vlaňajšieho zostrelenia letu MH17 spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že lietadlo zostrelila raketa Buk ruskej výroby. Zahynulo všetkých 298 ľudí na jeho palube. Spoločnosť Cathay Pacific uviedla, že uplatňuje dlhodobú politiku vyhýbania sa letom nad Irakom, Afganistanom, Ukrajinou a Sýriou.

Viac o téme: MH17Cathay Pacific
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu