Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Utečenecká celebrita čelí škandalóznemu odhaleniu: Temná minulosť trénera, ktorého skopla novinárka

Abdal mal kedysi bojovať za al-Kájdu Zobraziť galériu (6)
Abdal mal kedysi bojovať za al-Kájdu (Zdroj: SITA/FB)

MADRID - Sýrsky utečenec, do ktorého minulý týždeň kopla maďarská novinárka, si získal sympatie ľudí na celom svete. O tie ale teraz zrejme príde. Prevalilo sa totiž, že predtým, ako utiekol zo svojho domova, bol členom odnože al-Kájdy.

Video, ktoré zachytáva, ako pracovníčka maďarskej televízie N1TV kope a podráža nohy staršiemu Sýrčanovi v utečeneckom tábore v Rözske po tom, ako migranti prerazili policajný kordón, obletelo svet. Mnohí ľudia tento neľudský čin okamžite odsúdili a kameramanku Petru Lászlóovú kvôli tomu prepustili z práce. "Preukázala neakceptovateľné správanie," uviedla vo vyhlásení televízia.

Akí sú mladí muži zo Sýrie v skutočnosti: Utečenec Usama nám prezradil, čo plánuje v Európe

Usámovi Abdal-Muhsinovi sa odvtedy začalo blýskať na lepšie časy. Z Maďarska sa krátko nato dostal do Nemecka, kde sa zistilo, že doma v Sýrii pôsobil ako futbalový tréner. Keď sa to dozvedela istá španielska futbalová akadémia, ponúkla mu prácu a šancu na nový život. Muhsin to s radosťou prijal, pretože sa nemusí starať len o seba, ale aj o svojho osemročného syna.

Usáma Abdal Mohsin so
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Usáma Abdal Mohsin so
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Po príchode do Španielska sa malý Zajd na zápase Real Madridu dokonca stretol s Cristianom Ronaldom.

Najnovšie však vysvitlo, že Abdal má veľmi pestrú a veľmi, jemne povedané, kontroverznú minulosť. Od roku 2011 bol údajne členom radikálnej militantnej skupiny an-Nusra, ktorá sa hlási k al-Kájde, a bojoval proti Kurdom. Informácie zverejnila Strana sýrskych Kurdov (PYD). Podľa nej Usáma podnecoval násilie, ktoré vypuklo po futbalovom zápase medzi miestnymi klubmi v meste Qamishlo v roku 2004,a neskôr vyústilo v povstanie. Počas bojov vtedy prišlo o život 50 Kurdov. PYD taktiež zverejnila printscreen z Usámovho Facebooku, na ktorom rozpráva o tom, ako bojuje za an-Nusru. Podľa strany páchal zločiny na civilistoch, o čom vraj existujú mnohé svedectvá.

Utečenecká celebrita čelí škandalóznemu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: PYD)

Muhsín údajne žil v sýrskom meste Tall Abjad a rozhodol sa utiecť v júli, keď mesto dobyli kurdské jednotky. Bál sa vraj odplaty za spoluprácu s radikálmi.

Táto správa je určite ideálnou vodou na mlyn protiutečeneckých nálad a pre ľudí, ktorí tvrdia, že všetci utečenci sú teroristi. Druhá strana zas ale môže argumentovať, že Mohsin bol len vojak bojujúci vo vojne, ale už ním viac nie je a chce zmeniť svoj život k lepšiemu. A z faktov sa časom stanú len fámy a obvinenia, ktoré sa môžu a nemusia zakladať na pravde. Zatiaľ Kurdi nepriniesli žiadne dôkazy o Abdalovej trestnej činnosti. Ak sa tak stane, španielske úrady ho zrejme vydajú späť do Sýrie.

Viac o téme: UtečenciMigrantiSýriaAl-KájdaAn-NusraUsama Abdal-Mohsin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu