Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovský úspech: Oktoberfest navštívilo za prvý víkend okolo jedného milióna ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Mníchovské pivné slávnosti Oktoberfest navštívilo za prvý víkend okolo jedného milióna ľudí. Podľa odhadu hostiteľov vypili asi milión litrov piva a zjedli desať pečených volov - čo je o dva menej, ako pred rokom. Veľký záujem bol aj o vegetariánske jedlá, napríklad o špenátové knedle, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

Obchodníci i majitelia domov boli spokojní. 
"Prial by som si, aby Wiesn išiel ďalej tak harmonicky, ako začal, pretože potom bude aj tento rok najkrajším festivalom na svete," vyhlásil námestník primátora, riaditeľ Oktoberfestu Josef Schmid (CSU). Podľa jeho slov dokonca ani silný lejak na začiatku pivných slávností nepokazil dobrú náladu. 

Pivné stany na "Wiesn", ako sa Oktoberfest nazýva v miestnom nárečí, boli plné už pred jeho otvorením. Niektorí pivní nadšenci čakali na miesto v nich v sobotu ráno ešte pred svitaním. Litrový krígeľ piva pritom stojí vyše 10 eur. 

Očakáva sa, že 182. ročník Oktoberfestz pritiahne počas 16 dní svojho trvania asi šesť miliónov ľudí. Vlani prišlo podľa odhadu organizátorov 6,3 milióna ľudí. Rekordný bol rok 1985 so 7,1 milióna návštevníkmi. 

Počiatky Oktoberfestu, ktorý je najväčšou akciou svojho druhu vo svete, siahajú do roku 1810, keď sa v Mníchove počas päťdňových osláv svadby korunného princa Ludwiga a princeznej Therese von Sachsen-Hildburghausen rozdávalo pivo všetkým zdarma.

Viac o téme: OktoberfestMníchovPivné slávnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu