Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Japonsko zasiahol tajfún: Desiatky zranených, stovky zrušených letov a domovy bez elektriny!

Japonsko zasiahol tajfún Goni Zobraziť galériu (5)
Japonsko zasiahol tajfún Goni (Zdroj: SITA)

TOKIO - Viac ako 70 zranených si vyžiadal tajfún Goni, ktorý dnes zasiahol Japonsko. Búrka narušila železničnú i leteckú dopravu, cez 600.000 ľudí vyzvali úrady k evakuácii, informujú zahraničné médiá. Tajfún sprevádzaný víchrom, ktorý v nárazoch dosahoval 180 kilometrov za hodinu, sa prehnal cez jeden zo štyroch hlavných japonských ostrovov Kjúšú a potom zamieril cez Japonské more k severu.

Na televíznych záberoch bolo vidieť stromy vyvrátené z koreňov, ulice pokryté chaluhami a ryby vyvrhnuté na breh mocnými vlnami. Väčšina železničných spoločností zrušila vlakové spoje, odvolané boli tiež stovky letov na miestnych letiskách. Rušenie letov sa týkalo aj medzinárodných liniek medzi mestom Fukuoka a ďalšími ázijskými mestami, ako je Soul alebo Šanghaj.

V 16:00 miestneho času (09:00 SELČ) bolo na ostrove Kjúšú takmer 290.000 domácností bez elektriny. Miestne úrady v severnej oblasti ostrova Kjúšú a v niektorých prefektúrach hlavného japonského ostrova Honšú vyzvali preventívne na evakuáciu vyše 600.000 ľudí.
 
 
V meste Kumamoto je nezvestných doručovateľ novín, ktorého zrejme zmietol zosuv pôdy. Väčšina zo zranených utrpela len ľahké poranenia, ktoré im spôsobilo rozbité sklo, uviedla agentúra AFP.
 
 
Tajfún Goni koncom minulého týždňa zabil najmenej 26 ľudí na Filipínach. Väčšina sa stala obeťou zosuvov pôdy a záplav. Meteorológovia predpokladajú, že živel v ďalších dňoch ovplyvní počasie v severovýchodnej Číne a potom udrie na hranici KĽDR a Ruska.
 
Japonsko zasiahol tajfún Goni
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: JaponskoTajfún Goni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu