Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Japonsko a USA si v Pearl Harbor pripomenuli koniec druhej svetovej vojny

Japonci a Američania si v Pearl Harbor spoločne pripomenuli koniec vojny 
Zobraziť galériu (3)
Japonci a Američania si v Pearl Harbor spoločne pripomenuli koniec vojny (Zdroj: SITA)

PEARL HARBOR - Predstavitelia japonskej Nagaoky a havajského Honolulu navštívili dnes americkú základňu Pearl Harbor, kde si spoločne pripomenuli 70. výročie kapitulácie Japonska v druhej svetovej vojne. Agentúra AP uvádza, že starostovia a členovia zastupiteľstiev oboch miest sa pridali k náčelníkovi americkej Tichomorskej flotily pri kladení vencov a odhaľovaní novej pamätnej dosky na miestach japonského útoku z roku 1941, ktorý viedol ku vstupu Spojených štátov do vojny.

Nagaoka bývala pôsobiskom japonského admirála Isoroka Jamamota, "architekta" útoku na základňu v zátoke Pearl Harbor pri Honolulu. V posledných týždňoch druhej svetovej vojny sa stala terčom amerických náletov, pri ktorých zahynulo takmer 2000 ľudí. Napriek tomu dnes Nagaoka dnes patrí medzi sesterské mestá Honolulu, čo symbolizuje zmierenie medzi Američanmi a Japoncami.

Japonci a Američania si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Chceli sme na toto 70. výročie konca vojny prísť do Pearl Harbor, kde sa začala, aby sme si uctili obete zo Spojených štátov i Japonska a vyslali odkaz mieru do celého sveta," povedal starosta Nagaoky Tamio Mori. Spomienkový obrad zavŕšili ohňostroje pripomínajúce biele chryzantémy, čo je druh kvetu, ktorý sa v Japonsku často používa na uctenie pamiatky zosnulých.

Japonci a Američania si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Výročie porážky v druhej svetovej vojne si dnes pripomenuli aj v samotnom Japonsku. Spomienka v Tokiu sa začala na poludnie miestneho času minútou ticha, teda v momente, keď cisár Hirohito 15. augusta 1945 v rozhlase oznámil kapituláciu. Hirohitov syn, 81-ročný cisár Akihito, pri tejto príležitosti vyjadril "hlbokú ľútosť" nad činmi svojej krajiny z minulosti a vieru, že takáto tragédia "sa nikdy nezopakuje". Japonské bombardovanie Pearl Harbor zo 7. decembra 1941 si vyžiadalo životy približne 2400 amerických vojakov a námorníkov.

Viac o téme: USAJaponskoPearl Harbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu