Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Česku sa zrazili dva rýchliky, tri vrtuľníky a sedem sanitiek v akcii: 50 zranených!

Zrážka dvoch rýchlikov. Zobraziť galériu (6)
Zrážka dvoch rýchlikov. (Zdroj: Drážní inspekce)

PRAHA - Až takmer 50 ľudí utrpelo dnes zranenia pri zrážke dvoch rýchlikov, ku ktorej došlo v Horažďoviciach na juhozápade ČR. Na miesto vyslali zdravotníci po ohlásení nehody sedem sanitiek a tri vrtuľníky. Vo vlakoch bolo asi 200 pasažierov, nehodu možno zavinila zle prehodená výhybka. Podľa informácií ČTK je škoda odhadnutá na 12,5 milióna korún (460 tisíc eur).

Podľa citovanej hovorkyne štátneho dopravcu České dráhy (ČD) sa nehoda stala na stanici Horažďovice-Předměstí pri odchode rýchlika smerujúceho z Českých Budějovíc do Plzne. Jeho posledné dva vozne sa vykoľajili a narazili do stojacej súpravy rýchlika z Plzne do Brna. Na miesto vyslali zdravotníci po ohlásení nehody sedem sanitiek a tri vrtuľníky. Okrem záchranárov z Plzne - Líně leteli na miesto tiež záchranárske vrtuľníky z Českých Budějovíc a z Prahy.

Podľa ČT sa zranilo 50 ľudí, sedem z nich stredne ťažko, z toho musel troch transportovať vrtuľník. Podľa doterajších poznatkov pracovníkov Železničnej inšpekcie bola príčinou nešťastia zrejme predčasne prehodená výhybka. Obvykle nastavuje výhybky automat, vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu tak urobil človek, takže príčinou nešťastia bolo zlyhanie ľudského faktora. Prípad už vyšetruje polícia pre podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia z nedbalosti. Vinníkovi hrozí v prípade potvrdenia viny súdom niekoľkoročné väzenie. 

Dispečerka krajskej záchrannej služby informovala o siedmich "stredne ťažko zranených", nevylúčila však, že "pribudnú ďalší ľudia s ľahšími zraneniami". Zdravotníci na miesto vyslali sedem sanitiek a tri vrtuľníky, dopĺňa webový server denníka Mladá fronta DNES.

V Železničnej stanici Horažďovice - predmestie sa dnes popoludní zrazili dva rýchliky. Prvé informácie hasičov a Českých dráh hovorili až o 30 zranených ľuďoch, hovorkyňa plzenskej krajskej záchrannej služby Lenka Ptáčková neskôr povedala, že stredne ťažké poranenia utrpeli siedmi ľudia.

V Česku sa zrazili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Drážní inspekce)

Sanitky ich odvážajú do nemocníc. V súčasnosti je v nemocniciach 15 ľudí, nikto nie je v ohrození života. Podľa hovorkyne Českých dráh Radky Pistoriusovej rýchliku 668 Rožmberk idúcemu z Brna a Českých Budějovíc do Plzne sa pri odchode vykoľajili posledné dva vozne. 

V Česku sa zrazili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Drážní inspekce)

"Pretože rýchliky sa tam míňajú, narazili vykoľajené vozne do stojaceho rýchlika z Plzne do Brna," opísala nehodu. Podľa Železničnej inšpekcie sa vykoľajil jeden vagón odchádzajúceho rýchlika a narazil do druhého rýchlika, ktorý stál v protismere na vedľajšej koľaji. Stanice Horažďovice - predmestie je mimo prevádzky, namiesto vlakov budú medzi Nepomukom a Strakonicami jazdiť autobusy.

V Česku sa zrazili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Drážní inspekce)

"Na mieste sme ošetrili sedem stredne ťažko poranených, v súčasnej dobe sa kontroluje stav asi 30 ľudí. Buď utrpeli nejaké menej závažné poranenia, alebo budú na mieste len prehliadnutí a prepustení domov," uviedla Ptáčková.

V Česku sa zrazili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Drážní inspekce)

Podľa hovorcu Železničnej inšpekcie Martina Drápala sa nehoda stala o 13:17, škoda zatiaľ nebola určená. Obmedzenie dopravy sa dotkne desiatok spojov. Záchranári evakuovali pasažierov z oboch rýchlikov, náhradné autobusy ich previezli do staníc Strakonice a Nepomuk. České dráhy odškodnia zranených z vlakov - v plnej výške vrátia cestovné pasažierom, ktorých se nehoda dotkla, povedal hovorca Petr Šťáhlavský. 

V stanici Horažďovice - predmestie sa vykoľajil vlani v decembri tiež vagón nákladného vlaku. Nehoda na hlavnej trati Plzeň - České Budějovice, ktorá sa využíva aj smerom na Brno, sa vtedy zaobišla bez zranení. Vykoľajenie s niekoľkomiliónovou škodou zavinila podľa vtedajších informácií pravdepodobne porucha na vagóne.

V Česku sa zrazili
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Drážní inspekce)

Viac o téme: VlakyDopravná nehoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu