Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štyria mŕtvi pri leteckej tragédii v Anglicku: Keď sa ale dozviete, kto zahynul...!

Štyria ľudia zomreli dnes pri leteckom nešťastí v južnom Anglicku
Štyria ľudia zomreli dnes pri leteckom nešťastí v južnom Anglicku (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Štyria ľudia zomreli dnes pri leteckom nešťastí v južnom Anglicku, keď sa ich menšie lietadlo zrútilo na aukčné stredisko predaja áut v grófstve Hampshire. Informoval o tom spravodajský server BBC s odvolaním sa na informácie od polície. Na palube boli podľa všetkého aj príbuzní Usámu bin Ládina.

Príbuzní bývalého vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina zahynuli pri piatkovej havárii súkromného lietadla na juhu Anglicka, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na saudskoarabského veľvyslanca v Británii Muhammada ibn Nawáfa ibn Abdala Azíza. Totožnosť obetí neuviedol.

"Nehodu bohužiaľ nikto neprežil," potvrdila hovorkyňa britskej polície, bez toho, aby obete identifikovala. Saudskoarabský veľvyslanec v Londýne princ Muhammad bin Navaf Saúd bez uvedenia totožnosti mŕtvych vyjadril na oficiálnom účte ambasády na Twitteri sústrasť rodine bin Ládina, ktorá je významným saudskoarabským klanom s rozsiahlymi podnikateľskými záujmami.

"Veľvyslanectvo bude venovať prípadu maximálnu pozornosť spolu s britskými úradmi a snažiť sa o urýchlené odovzdanie tiel obetí (saudskému) kráľovstvu k modlitbám a pohrebu," uviedol ambasádor. Lietadlo bolo podľa saudských úradov registrované v tejto krajine, podľa nepotvrdených informácií stanice BBC patril priamo bin Ládinovej rodine.
 
Britský bulvárny denník The Daily Mail napísal, že medzi štvoricou zabitých na palube súkromného tryskáča bola bin Ládinova nevlastná matka a sestra. K nešťastiu došlo na hranici grófstva Hampshire a Surrey na letisku Blackbush, kam lietadlo letelo z Milána. Na severe Talianska majú bin Ládinovci obchodné záujmy.
 
Lietadlo pri pristávaní údajne minulo runway a zrútilo sa na parkovisko. Podľa jedného zo svedkov sa lietadlo blížil na pristátie nezvyčajne veľkou rýchlosťou. "Potom už som počul len kvíliacu sirénu z riadiacej veže a videl veľký stĺp čierneho dymu," povedal BBC Geoff Pierce, ktorý vraj stroje na miestnom letisku často fotografuje počas vzletu či pristátia.
 
 
Nehoda nie je vyšetrovaná v súvislosti s terorizmom. Bin Ládinova rodina ťaží z rozsiahleho imania nazhromaždeného Usámovým otcom Muhammadom, ktorý bol až do svojej smrti v roku 1967 jedným z najvýznamnejších stavebných magnátov v krajine. Príbuzní sa šéfa Al-Kájdy zriekli v roku 1994, kedy ho kvôli jeho teroristickým aktivitám zbavila Saudská Arábia občianstva.

Svedkovia uviedli, že súkromné lietadlo havarovalo popoludní pri pokuse pristáť na letisku Blackbush približne 65 kilometrov juhozápadne od Londýna. Po náraze sa vznietilo. Podľa vyhlásenia policajného zboru v Hampshire zomreli pri tragédii pilot a trojica cestujúcich, pričom pád stroja nikto neprežil. Nikto na zemi nebol zranený.

Britské aukčné stredisko na predaj áut je situované na pozemku letiska. Podľa jedného zo svedkov "sa lietadlo zapichlo do áut a následne explodovalo". Letisko v súvislosti s nehodou uviedlo, že lietadlo Phenom 300 sa zrútilo pri pokuse o pristátie na konci dráhy.

Viac o téme: PádLietadloBritániaHampshire
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu