Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ponorka duchov vo švédskych vodách: Na dno klesla pred sto rokmi, teraz ju našli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

ŠTOKHOLM - Zahraničnú ponorku, dlhú približne 20 metrov a s písmenami cyriliky na trupe, spozorovali pri východnom pobreží Švédska. Informovala o tom dnes webová stránka venovaná potápaniu k vrakom lodí.

Organizácia Ocean X Team zameraná na potápanie k vrakom oznámila, že na ponorke nie sú žiadne vonkajšie znaky poškodenia a všetky jej prielezy sú zatvorené. "Máme preto obavy, že posádka sa nemohla zachrániť pred tým, ako plavidlo kleslo na dno," uviedol potápač Stefan Hogeborn. 

Švédske námorné sily po preskúmaní videozáznamu organizácie potvrdili, že ide o zahraničnú ponorku, informovali noviny Expressen. 

Medzi ostrovmi pri Štokholme spozorovali zahraničnú ponorku aj minulé leto, ale švédske námorné sily ju napriek niekoľkodňovému pátraniu nedokázali zachytiť. Nikdy sa nezistilo, ktorej krajine ponorka patrila, dodala tlačová agentúra DPA. 

Hľadači vrakov podľa ruských expertov zrejme našli ponorku Som, ktorá stroskotala pred sto rokmi. Prinajmenšom rozmery by zhruba zodpovedali: dĺžka ponorky Som bola 19,3 metra a šírka 3,6 metra. Postavená bola v USA v roku 1901 pod názvom Fulton, o tri roky neskôr bola prepravená do Ruska. Zo začiatku slúžila vo Vladivostoku, potom v Čiernom mori a nakoniec na Balte. Počas hliadkovania u švédskych brehov sa 10. mája 1916 zrazila s parníkom. Spolu s ňou išla ku dnu aj celá posádka, ktorú tvorilo 18 námorníkov. V nápise v azbuke bol na konci slova použitý takzvaný tvrdý znak. To by zodpovedalo pravopisu v cárskom Rusku, ktoré existovalo do roku 1917.

Viac o téme: PonorkaRuskoŠvédskoSomFulton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu