Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Počasie trápi nielen Slovensko: Ochromená doprava a dve desiatky mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMSTERDAM/BORDEAUX - Holandsko dnes zasiahla mimoriadne silná letná búrka, ktorá spôsobila dopravný chaos a vyžiadala si minimálne jednu obeť. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na hlavnom holandskom medzinárodnom letisku Schiphol pri Amsterdame boli v dôsledku prudkého vetra a dažďa zrušené alebo meškali desiatky letov. Len z metropoly Amsterdam boli hlásené stovky prípadov materiálnych škôd. Z tamojšej hlavnej stanice počas búrky nevypravovali žiadne vlaky a v meste dočasne nepremávali ani električky. Polícia vyzvala holandských motoristov, aby sa radšej nevydávali na cesty, z ktorých mnohé zablokovali spadnuté stromy. 

O život prišiel vodič, na ktorého auto spadol strom pri meste Arnhem vo východnej provincii Gelderland. Úrady evidujú aj viacero prípadov zranení, uviedol server DutchNews.nl. Najsilnejšie nárazy vetra v pobrežných oblastiach Holandska dosiahli rýchlosť až 121 kilometrov za hodinu. Podľa meteorológov išlo o najprudšiu júlovú búrku v Holandsku od začiatku záznamov v roku 1901. 

Záplavy v Pakistane pripravili o život vyše 20 ľudí

Najmenej 24 mŕtvych si od piatku vyžiadali v Pakistane záplavy spôsobené monzúnovými lejakmi. Počet obetí povodní od začiatku týždňa tak v krajine stúpol na minimálne 42. Monzúnové záplavy zabíjali takisto na severozápade Barmy. Najnovších 24 obetí povodní dnes ohlásili úrady z oblasti mesta citral v provincii Chajbar Pachtunchvá. Ich telá našli od piatku záchranári v rozvalinách domov. V tomto regióne tak vodný živel od nedele usmrtil najmenej 30 ľudí. Vláda poslala na pomoc pri evakuácii ľudí armádu, ktorá nasadila vrtuľníky.

 Od začiatku týždňa si 12 životov vyžiadali aj záplavy v juhozápadnej provincii Balúčistán a v provincii Pandžáb na východe krajiny. Podľa úradov povodne v Pandžábe spôsobili problémy 200.000 obyvateľom. Nová vlna dažďov, ktorá v Pakistane začala v piatok, podľa meteorológov potrvá minimálne ďalšie dva dni. 

Rozsiahle záplavy majú monzúnové lejaky na svedomí aj v Barme. Podľa dnešnej informácie Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) je postihnutých 70.000 ľudí a zatiaľ deväť osôb prišlo o život. Len v Sakainskej oblasti vraj vodný živel zničil 12.000 domov. V mnohých mestách sú zaplavené hektáre ryžových polí. V ,nohých miestach je prerušená doprava, pretože voda zaplavila cesty a železnice.

Tropické počasie trápi aj Francúzsko: Juh bojuje s rozsiahlym požiarom

Hasiči na juhozápade Francúzska zápasia s rozsiahlym lesným požiarom, ktorý za necelých 24 hodín zničil píniový porast na ploche s rozlohou vyše 350 hektárov, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Podľa údajov oblastnej prefektúry zasahuje proti plameňom západne od mesta Bordeaux približne 300 hasičov, ktorí využívajú šesť požiarnych vozidiel. Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo, že v okolí preventívne evakuovali 120 obytných domov, oheň však zatiaľ nezasiahol žiadnu budovu. Prefekt Pierre Dartout dnes na poludnie vyhlásil, že situácia je stabilizovaná, hoci požiar stále pokračuje. Pínie začali horieť v piatok a predpokladá sa, že uhasenie všetkých ohnísk potrvá niekoľko dní. Podľa DPA príčina vypuknutia požiaru zatiaľ nie je známa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu