Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teroristický útok mal obrovský dosah na ekonomiku: Tunisko očakáva miliónové straty

Teroristický útok v Tunisku si vyžiadal 39 obetí
Teroristický útok v Tunisku si vyžiadal 39 obetí (Zdroj: SITA)

TUNIS - Piatkový teroristický útok v hotelovom komplexe v Tunisku môže znamenať pre tamojší turizmus straty vo výške najmenej 515 miliónov dolárov (približne 463 miliónov eur). Uviedla to v noci nadnes tamojšia ministerka pre cestovný ruch, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Útok mal obrovský dosah na ekonomiku... Straty budú veľké," konštatovala pred novinármi ministerka Selma Elloumiová-Rekiková, ktorá predstavila predbežný odhad škôd po útoku v tuniskom letovisku Súsa (Sousse).

Elloumiová-Rekiková tiež dodala, že tamojšia vláda plánuje zrušiť daň pre zahraničných návštevníkov a v snahe udržať toto priemyselné odvetvie chce tiež posúdiť oddlženie prevádzkovateľov hotelov.

Pri piatkovom útoku v meste Súsa zahynulo 39 ľudí vrátane útočníka. Tamojšie úrady uviedli, že najmenej 15 turistov pochádzalo z Británie a ďalší boli z Belgicka, Írska, Nemecka a Portugalska. Medzi obeťami neboli žiadni Tunisania. K zodpovednosti za tragický atentát sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Tunisko zarobilo vlani na cestovnom ruchu 1,95 miliardy dolárov (približne 1,75 miliardy eur). Tržby v turizme, ktorý je hlavným zdrojom cudzej meny a zamestnanosti v Tunisku, predstavujú sedem percent celkového hrubého domáceho produktu tejto severoafrickej krajiny.

Viac o téme: Teroristický útokTuniskoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu