Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nemke v štúdiu nezabránili ani nacisti: Obhajobu dizertačky zvládla ako 102-ročná!

Ingeborg Rapoport
Ingeborg Rapoport (Zdroj: wikimedia)

HAMBURG – Hamburská univerzita udelí dnes doktorský titul 102-ročnej nemeckej pediatričke Ingeborg Rapoportovej, ktorej plány na postgraduálne štúdium boli v roku 1938 vzhľadom na jej židovský pôvod zmarené nacistickými rasovými zákonmi. Informovala o tom agentúra DPA.

 Rapoportová napísala svoju doktorskú dizertáciu o problematike detského záškrtu na lekárskej fakulte predmetnej vysokej školy ako začínajúca lekárka, k jej obhajobe ju však už nepripustili. Predstavitelia univerzity sa o jej príbehu dozvedeli iba nedávno a umožnili jej získať vedecký titul PhD.

Rapoportová emigrovala do USA, neskôr sa stala uznávanou profesorkou v odbore novorodeneckej starostlivosti v bývalom komunistickom Východnom Berlíne. Dekan príslušnej fakulty Uwe Koch-Gromus uviedol, že Rapoportová zvládla májovú obhajobu svojej dizertačnej práce "brilantne".

Predstavitelia Hamburskej univerzity sú presvedčení, že Rapoportová je najstaršou osobou na svete, ktorá v takomto veku absolvovala ústne skúšky na získanie doktorátu.

Viac o téme: Ingeborg Rapoport
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu