Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na pokojné oslavy 1. mája zabudnite: Potýčky, zranení, vyzlečené feministky a masy v Moskve

1. máj v Nemecku Zobraziť galériu (37)
1. máj v Nemecku (Zdroj: SITA)

WEIMAR - Pravicoví extrémisti zaútočili dnes v nemeckom Weimare na účastníkov prvomájového podujatia Nemeckého odborového zväzu (DGB) a nešetrili ani poslanca Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Carstena Schneidera, ktorý v inkriminovanom čase rečnil k prítomným.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA, najčítanejší nemecký denník Bild vo svojom internetovom vydaní a ďalšie médiá spolkovej republiky. Podľa hovorcu mestskej správy radikáli vytrhli rečníkovi mikrofón a následne vykrikovali ultrapravicové slogany.

1. máj v Nemecku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Samotný Schneider prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí informoval, že 40 mladých nacionalistov zaútočilo počas jeho prejavu na míting odborovej strešnej organizácie vo Weimare a zranilo jeho staršieho kolegu. 

1. máj v Nemecku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Nemecká polícia informovala o 15 zranených, spomedzi ktorých podľa spravodajskej televízie n-TV najmenej jedného hospitalizovali, ako aj o 29 zadržaných po výtržnostiach v spomínanom durínskom meste.

Na prvomájovom odborárskom mítingu v Moskve sa zišlo 140.000 ľudí

Približne 140.000 ľudí sa dnes zišlo na Červenom námestí v Moskve na pochode, ktorý organizujú odborové zväzy pri príležitosti Medzinárodného dňa solidarity pracujúcich. Informovala o tom agentúra Interfax, ktorá údaje o počte účastníkov podujatia získala z veliteľstva moskovskej polície.

1. máj v Moskve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Účastníci demonštrácie prešli po Červenom námestí, míting nebol naplánovaný. Mali v rukách štátne vlajky, zástavy Moskvy, ako aj symboliku rozličných odborových zväzov a vládnucej strany Jednotné Rusko.

Na inom mieste Moskvy, na Kalužskom námestí, sa dnes konal aj pochod solidarity pracujúcich a na podporu Donbasu, ktorý organizovala Komunistickej strany Ruskej federácie. 

1. máj v Moskve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Podľa odhadov sa na ňom zišlo niekoľko tisíc moskovských komunistov a ich prívržencov. V čele sprievodu kráčal líder komunistov Gennadij Ziuganov. Účastníci pochodu podľa agentúry Interfax vyjadrovali aj protest proti súčasnej ruskej vláde a žiadali jej demisiu. Mnohí demonštranti niesli zástavy Sovietskeho zväzy a plagáty s portrétom sovietskeho vodcu Josifa Stalina. Pochod komunistov ulicami mesta sa skončil koncertom pod holým nebom na Divadelnom námestí.

1. máj v Moskve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Prvomájové pochody sa dnes uskutočnili v mnohých mestách Ruska, pričom v Novosibirsku povolenú akciu narušil úradne nepovolený happening mladých umelcov, ktorí pod názvom "Monstracia" usporiadali paródiu na oficiálne mítingy, informovala agentúra RIA Novosti. Ich akcia sa konala za asistencie polície, ktorá mladých ľudí oddeľovala od účastníkov viacerých odborárskych mítingov a pochodov.   

1. máj v Moskve
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Prvomájové manifestácie sa konali aj na Kryme, ktorý sa pred vyše rokom stal subjektom Ruskej federácie. Podľa prvého vicepremiéra Michaila Šeremeta sa na prvomájových akciách zúčastnilo asi 70.000 ľudí vrátane zástupcov krymských Tatárov združených v organizácii Kyrym.

Prvomájový prejav Le Penovej v Paríži narušili členky Femen s holými prsiami

Tri ženy z feministickej organizácie Femen vyzlečené do pol pása narušili dnes v Paríži s nacistickými pozdravmi prvomájový prejav šéfky francúzskeho ultrapravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovej, v ktorom útočila na svojich politických súperov.

Po komunálnych a regionálnych voľbách, v ktorých sa euroskeptický NF dostal po celom Francúzsku k moci, sa Le Penová pokúša využiť nespokojnosti Francúzov s tým, ako socialistický prezident Francois Hollande rieši ekonomické problémy a stúpajúcu nezamestnanosť v krajine.

1. máj vo Francúzsku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Vo svojom vystúpení dnes Le Penová kritizovala nielen Hollanda, ale aj bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý sa snaží dostať svoj konzervatívny Zväz za ľudové hnutie (UMP) znova do popredia politiky pred prezidentskými voľbami v roku 2017.

"Umožnili, aby sa vo Francúzsku usadilo množstvo imigrantov. Uvoľnili granát islamského fundamentalistu," vyhlásila dnes o nich Le Penová.

1. máj vo Francúzsku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Kým mohla začať s príhovorom k stovkám stúpencov FN v Paríži, bola dvakrát vyrušená. Prvýkrát ju zaskočil jej otec, zakladateľ FN Jean-Marie Le Pen, ktorý sa neočakávane dostavil na pódium napriek tomu, že je proti nemu vedené stranícke disciplinárne konanie pre jeho kontroverzné vyjadrenia o druhej svetovej vojne. Osemdesiatšesťročný pán, ktorý bol zvyknutý na 1. mája vystupovať, sa ťažkopádne vzdialil z pódia bez toho, aby preniesol jediné slovo a nevyčkal ani na prejav svojej dcéry.

1. máj vo Francúzsku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Druhýkrát ju zaskočili zopár minút nato tri aktivistky Femen, ktoré mali na holých prsiach napísané heslá "Heil Le Pen" a "Stop fašizmu". Ženy sa objavili na balkóne budovy nad pódiom, kde stála, a vykrikovali heslá proti Národnému frontu. Prítomní ich vypískali. 

"Veľa prekvapení v dnešný 1. máj," reagovala Marine Le Penová, ktorá bola očividne vyvedená z miery. "Je to celkom paradox, keď sa nazývate feministkami a pokúsite sa narušiť poctu Jane z Arku," citovala ju agentúra Reuters.

1. máj vo Francúzsku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: SITA)

Stúpenci FN neskôr položili veniec k soche tejto hrdinky z 15. storočia, ktorú si francúzska ultrapravica prisvojila ako svoj národný symbol.

Po približne 10 minútach sa protestujúcich aktivistiek zmocnili štyria pracovníci bezpečnostnej ochrany FN. "Budú prinútené, aby sa obliekli," uviedla Le Penová.
Marine Le Penová vystriedala na čele strany v roku 2011 svojho otca a odvtedy sa usiluje zbaviť ju antisemitského imidžu. Prezentuje ju ako euroskeptickú stranu zameranú proti imigrantom.

Istanbulské prvomájové protesty polícia potlačila vodnými delami

Turecká polícia použila dnes slzotvorný plyn a vodné delá na potlačenie stoviek opozičných aktivistov, ktorí sa aj napriek zákazu pokúšali v rámci prvomájového opozičného pochodu dostať na hlavné námestie Taksim v Istanbule.

1. máj v Turecku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: TASR)

Časti najväčšieho európskeho mesta kontroluje polícia, ktorá okolo námestia Taksim rozostavila barikády a uzavrela prístupové cesty, aby tým zabránila príchodu demonštrantov na toto námestie, ktoré je tradičným miestom konania prvomájových protestov. Po vlaňajších týždňových nepokojoch je však pre tento účel uzatvorené.

Poriadková polícia použila dnes proti demonštrantom vodné delá a rozohnala ich do bočných ulíc v štvrti Besiktas, kde zasiahla slzotvorným plynom. Aktivisti na policajtov hádzali kamene a fľaše a zapaľovali delobuchy.

1. máj v Turecku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: TASR)

Podľa polície zatkli zhruba 140 výtržníkov, aktivistov ale tvrdia, že toto číslo je v skutočnosti minimálne dvojnásobne vyššie. V popoludňajších hodinách sa väčšina protestov rozpustila a demonštranti sa od Taksimu vzdialili.

Turecké média dnes dopoludnia informovali, že tamojšia vláda nasadila do okolia hlavného istanbulského námestia Taksim 10.000 policajtov. Niekoľko kilometrov od námestia sa už od dnešného rána schádzali tisícky protivládnych aktivistov a plánovali sa dostať na Taksim. 

1. máj v Turecku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: TASR)

Odborové organizácie a organizácie s protivládnym ideologickým smerovaním pred niekoľkými dňami oznámili, že na 1. mája plánujú napriek zákazom zorganizovať protesty i tento rok.

Využívať Taksim na zhromaždenia bolo odborom zakázané pred približne tromi desaťročiami. Opäť sa naň mohli vrátiť v roku 2010, avšak v roku 2013, keď protesty vyústili do násilností, bol zákaz obnovený.

1. máj v Turecku
Zobraziť galériu (37)
 (Zdroj: TASR)

Taksim má pre 1. máj zvláštny a symbolický význam. V roku 1977 zahynulo na tomto námestí 34 ľudí, keď na zástup až 500.000 manifestujúcich spustili z blízkej budovy odrazu paľbu neznámi útočníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu