Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepálsky premiér oznámil desivé počty obetí tragédie: V Nepále je aj 90 Slovákov!

Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie Zobraziť galériu (5)
Nepál zasiahlo ničivé zemetrasenie (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/KÁTHMANDU - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aktuálne eviduje v Nepále 90 Slovákov, spojili sa so 75. Informácie o Slovákoch poskytol riaditeľ tlačového odboru rezortu diplomacie Peter Susko. Ako informoval, jeden ľahšie zranený Slovák je ešte v nemocnici, ale podľa Suska je pripravený na transport. Na ceste späť je niekoľko Slovákov. Na pomoc Slovákom do Káthmandu cestuje aj slovenská konzulka z indického Dillí.

Podľa Suska má Slovensko pripravenú materiálnu humanitárnu pomoc v hodnote 60-tisíc eur. Pomoc obsahuje stany, ležadlá, prikrývky, zásobníky na vodu, ale aj zariadenie poľnej kuchyne. "O možnostiach jej prepravy do Nepálu rokujeme. Vládny špeciál je jednou z možností, je však potrebné vybaviť výnimku u nepálskych úradov, keďže TU 154 nie je certifikovaný na pristávanie v takej nadmorskej výške," vysvetľuje Susko. V pondelok vedelo ministerstvo o 75 Slovákoch v Nepále. Pre niektorých ministerstvo vybavovalo náhradné cestovné doklady, keďže originály nechali pri úteku v hoteli. 

Sme vo vojnovom stave!

Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia v Nepále môže dosiahnuť 10.000, vyhlásil dnes pre agentúru Reuters nepálsky premiér Sušil Koirála. Predseda vlády zároveň nariadil zintenzívnenie záchranných operácií a požiadal medzinárodné spoločenstvo o zásoby stanov a liekov.

"Naša vláda robí všetko, čo môže, aby zachránila ľudí a pomohla im vo vojnovom stave," povedal v interview Koirála. "Je to pre Nepál výzva a veľmi ťažká hodina." Predstaviteľ ministerstva vnútra uviedol, že najnovší počet obetí je 4349. Ak počet mŕtvych skutočne dosiahne 10.000, bude to väčšie množstvo než 8500 usmrtených pri masívnom zemetrasení z roku 1934, teda pri najhoršej zaznamenanej katastrofe v tomto himalájskom štáte.

Nepálsky premiér oznámil desivé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Koirála bol práve v zahraničí, keď zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v sobotu 25. apríla Nepál, ale aj ďalšie tri krajiny. Premiér sa vrátil do vlasti v nedeľu. Vydal príkazy vláde, aby zlepšila koordináciu záchranných prác, a v priebehu dneška prednesie prejav k národu. Nepálsky premiér požiadal o zahraničnú pomoc. Vysvetlil, že Nepál potrebuje stany a lieky. Mnohí ľudia spia pod holým nebom, pretože ich domovy zničilo zemetrasenie alebo sa obávajú dotrasov, ktoré postihujú krajinu, dodal Koirála.

"Vláda potrebuje stany, veľa liekov. Ľudia spia na otvorených priestranstvách a v daždi," povedal premiér. "Zranených je vyše 7000 ľudí. Ich liečba a rehabilitácia bude veľmi ťažkou úlohou," dodal.

 

Zúfalí Nepálčania pátrajú po svojich blízkych: Holými rukami prehľadávajú trosky

Stovky Nepálčanov, nahnevaných a frustrovaných pomalou reakciou vlády, dnes sami prehrabávali trosky a hľadali pozostatky svojich blízkych po ničivom zemetrasení spred troch dní, ktoré zabilo vyše 4000 ľudí.

Medzinárodná pomoc konečne začala prichádzať do himalájskej krajiny s 28 miliónmi obyvateľov, ale rozdeľovanie tejto pomoci je pomalé. Počet obetí sobotňajšieho zemetrasenia s magnitúdou 7,8 je už 4352 mŕtvych a ranených je 8063. Na najvyššej hore sveta Mount Everest vyvolali otrasy lavínu, ktorá v základnom tábore usmrtila najmenej 18 horolezcov a sprievodcov, vrátane cudzincov, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Nepálsky premiér oznámil desivé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Séria ďalších zemetrasení, vážne škody, zničená infraštruktúra a nedostatok financií spomaľujú záchranné operácie v tejto chudobnej horskej krajine vtesnanej medzi Indiu a Čínu. "Čakanie na pomoc je mučivejšie než to, keď trosky prehľadávame sami," povedal Pradib Subba, ktorý hľadal telá svojho brata a švagrinej v sutinách historickej veže Dharahara z 19. storočia v metropole Káthmandu. Veža sa zrútila práve vtedy, keď po špirálovom schodisku v jej útrobách vystupovali dohora turisti.

"Naše ruky sú zatiaľ naším jediným nástrojom," vyhlásil 27-ročný mladík zo skupiny miestnych obyvateľov, ktorí odpratávali kusy betónu s rúškami na tvári, aby necítili zápach rozkladajúcich sa tiel. "Z vlády ani armády tu nie je nikto, kto by nám pomohol," dodal mladík. V zrútenej veži zahynulo množstvo ľudí. Veľa ľudí po celom Nepále spalo na otvorených priestranstvách už tretiu noc; ich domovy sú buď zrovnané so zemou alebo sa obyvatelia boja ďalších otrasov zeme.

Nepálsky premiér oznámil desivé
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V Káthmandu, ako všade inde, spali tisíce ľudí na chodníkoch, cestách a v parkoch, mnohí pod provizórnymi stanmi. Nemocnice sú preplnené, pričom voda, potraviny a elektrina sú vzácnosťou. Narastajú aj obavy zo šírenia chorôb. Dnes však už bolo vidieť aj prejavy normálneho života - predavači ovocia si postavili stánky na hlavných cestách a verejná autobusová doprava znovu funguje. "Vláda pre nás nič nerobí," povedal Anil Giri, ktorý spolu s 20 dobrovoľníkmi hľadal dvoch svojich priateľov pochovaných pod troskami. "Odpratávame trosky sami, holými rukami," dodal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu