Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krkavčia matka (30) zniesla svoje dieťatko zo sveta krutým spôsobom: Tu je jej trest!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

OSTRAVA - Súd dnes potrestal 16 rokmi väzenia Svatavu B., ktorá vlani v Krnove ubodala nožnicami na nechty svoje novonarodené dieťa. Hneď po pôrode mu zasadila podľa vyšetrovateľov 15 rán. Tridsaťročná žena, ktorá je matkou školopovinnej dcérky, na súde nevypovedala. Skôr uviedla, že si na okolnosti pôrodu a smrť dieťaťa nepamätá.

Podľa súdu žena vraždila v rozrušení. Pôrod síce pred okolím úspešne tajila, nakoniec ale prekvapil aj ju. "Podľa znalcov sa dievčatko narodilo tri týždne predčasne," povedal sudca. V skorých ranných hodinách odsúdená zareagovala tým, že bábätko zavraždila.

Žena rodila trikrát

Išlo o jej tretí pôrod. Pri prvom pôrode podľa sudcu ešte študovala a dieťa neprišlo vhod. Aj vtedy pred okolím všetko tajila, nenavštevovala lekára. Dieťa ale pri pôrode zomrelo, udusilo sa pupočnou šnúrou. Druhé tehotenstvo bolo chcené. Svatava sa na dieťa pripravovala, rodina sa na potomka tešila, uviedol predseda senátu.

Motívom vraždy dieťatka mohli byť dlhy

V treťom prípade, kedy tehotenstvo skončilo vraždou, podľa všetkého boli hlavným motívom dlhy. Práve kvôli nim si pravdepodobne odsúdená žena dieťa nepriala. Žila so svojím priateľom a ich spoločnou dcérou v dome u rodičov. Starala sa o matku, ktorá bola po ovdovení pripútaná na invalidný vozík. Keď koncom roka 2013 otehotnela, nikomu to nepovedala. "Nechcela som, aby o tom niekto vedel," povedala vo svojej skoršej výpovedi. Nevyhľadala ani lekára. "Mysleli sme, že to zvládnem sama," dodala. Dieťa si údajne chcela nechať. Nijako sa ale na blížiaci sa pôrod nepripravovala. Nechystala výbavičku, ani tašku do pôrodnice.

Rodila vedľa dcérky

Rodiť začala 7. augusta ráno. V rovnakej miestnosti s ňou spala aj dcéra. Priateľ bol na služobnej ceste. Podľa obžaloby dievčatko hneď po narodení pobodala nožnicami na nechty. Rany smerovala predovšetkým do hornej polovice telíčka. Zasiahli srdce, pľúca, či pečeň. Novorodeniatko zomrelo na následky vykrvácania. Presný motív známy nie je. "Obžalovaná sa k nemu nevyjadrila ani v prípravnom konaní. Podľa znalcov konala v istom afekte. Ten ale nesúvisí s duševnou poruchou. V čase činu teda bola plne příčetná," povedal štátny zástupca David Bartoš.

Svatava vo svojej výpovedi na polícii uviedla, že si na okolnosti z osudného rána nepamätá. Tvrdí, že chcela dieťa odviezť do nemocnice, ale nemala silu vstať z postele. Myslela si, že je mŕtve. Potom si vraj na nič nepamätá, prebrala sa až v nemocnici. Podľa dostupných informácií žena po pôrode silne krvácala. Videla to jej dcéra, ktorá privolala zdravotníkov. Obžalovaná im tvrdila, že potratila. Na to, že rodila, prišli až lekári v nemocnici. Do bytu poslali policajtov, ktorí v posteli našli telíčko dievčatka.

Zatiaľ nie je jasné, či rozsudok bude právoplatný. Ako obžalovaná, tak aj prokurátor si ponechali lehotu na rozmyslenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu