Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Príbeh tohto odvážneho policajta vás dostane: Namiesto zbrane použil rozum

Odvážny policajt Jesse Kidder
Odvážny policajt Jesse Kidder (Zdroj: youtube.com)

WASHINGTON - Hrdinnými konaním na seba upozornil americký policajt Jesse Kidder, keď si zachoval chladnú hlavu a nevystrelil na muža podozrivého z vraždy, hoci ten ho k tomu opakovane vyzýval. Videonahrávka sa zásahom sa objavila na internete, informovala dnes agentúra AP. Prípad je protikladom viacero incidentov z posledných mesiacov, pri ktorých príslušníci americkej polície zastrelili neozbrojených občanov.

Na videu z mesta Elsmere v štáte Kentucky je vidieť dramatický policajný zásah, pri ktorom dvadsaťsedemročný Michael Wilcox, podozrivý z vraždy svojej snúbenice a svojho najlepšieho kamaráta, beží smerom k policajtovi a kričí na neho: "Zastreľ ma, alebo zastrelím ja teba!" Policajt však odmieta. "Nie, to neurobím!"

Policajt ovládne svoje nervy dokonca aj vo chvíli, keď podozrivý začne siahať do vrecka, ako by z neho chcel vytiahnuť zbraň. Nakoniec sa Wilcox vzdá a ľahne si pred Kiddera na ceste. Celá štvrtková akcia je zachytená na kameru, ktorú mal policajt umiestnenú na tele. Ako upozornila americká tlač, Kidder je pritom úplným nováčikom, v službe je len rok. Skúsenosti so zvládaním extrémnych situácií však nepochybne má, ako bývalý člen námornej pechoty totiž slúžil dvakrát v Iraku a bol vyznamenaný purpurovým srdcom, ktoré je v USA udeľované v mene prezidenta zraneným vojakom.

"Policajti po celej krajine musia v zlomku sekundy prijímať rozhodnutia, ktoré znamenajú život či smrť. Chcel som si byť úplne istý, ako použijem smrtiacu silu," vyhlásil Kidder. Príkladný postup policajta Kidder je po dlhšej dobe dobrou reklamou pre americkú políciu, ktorá sa v posledných mesiacoch ocitla pod tvrdou paľbou kritiky kvôli údajne príliš násilnému postupu proti podozrivým.

Vlani zachvátila americké mestá vlna nepokojov po tom, čo belošský policajt Darren Wilson zastrelil v auguste v meste Ferguson v štáte Missouri osemnásťročného neozbrojeného černocha Michaela Browna. Ten bol podozrivý, že v obchode ukradol cigary, avšak policajt Wilson vo chvíli, keď ho šiestimi ranami zastrelil, o krádeži nevedel. Demonštrácia neskôr zosilneli, keď Wilson nebol obvinený zo žiadneho trestného činu.

Predtým v júli strážnik v New Yorku pri zásahu udusil černocha Erika Garnera podozrivého z predaja nezdanených cigariet. Aj v tomto prípade veľká porota odmietla policajta obviniť. Najnovšie sa v Spojených štátoch diskutuje o smrti neozbrojeného černocha, ktorého začiatkom apríla v štáte Oklahoma zastrelil belošský policajt, ​​keď namiesto elektrického paralyzéra použil omylom pištoľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu