Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najznámejšia žena sveta, ktorá sa dožila rekordného veku: Smutná správa pár dní po oslave!

Misao Okawaová Zobraziť galériu (4)
Misao Okawaová (Zdroj: SITA)

OSAKA - V Osake dnes zomrel najstarší človek na svete, Japonka Misao Okawaová. Žena, ktorá bola zároveň najstarším overeným obyvateľom Japonska, skonala menej než mesiac po svojich 117. narodeninách na zlyhanie srdca v ústave sociálnej starostlivosti v Osake.

Svoj dlhý život pripisovala pravidelnému osemhodinovému spánku a záľube v dobrom jedle, pričom najradšej mala suši. „Jedzte a spite a budete žiť veľmi dlho. Musíte sa naučiť relaxovať,“ prezradila na svoje 116. narodeniny v rozhovore pre britský denník The Daily Telegraph. Približne desať dní pred smrťou jej však vraj prestalo chutiť jesť. 

Misao Okawaová s rodinou
Zobraziť galériu (4)
Misao Okawaová s rodinou  (Zdroj: SITA)

Misao Okawa sa narodila 5. marca 1898 v Osake. Bola dcérou výrobcu kimon. Ako najstaršiu ženu na svete ju do Guinnessových svetových rekordov zapísali vo februári 2013, keď mala 114 rokov. Za najstaršieho človeka na svete ju vyhlásili ako 115-ročnú v lete toho istého roka po smrti Džiroemona Kimuru. Jej manžel Yukio, za ktorého sa vydala v roku 1919, zomrel v roku 1931. Mali spolu tri deti. Na oslave svojich 116. narodenín sa Okawaová vyjadrila, že nikdy nebola chorá.

Najznámejšia žena sveta, ktorá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ako uviedla BBC, Japonka zažila svet troch storočí, videla štyroch japonských cisárov, šesť britských monarchov a dvadsať amerických prezidentov. „Jej pôsobivá dlhovekosť je inšpiráciou a dôkazom japonského životného štýlu,“ vyjadril sa Craig Glenday, editor Guinnesovej knihy rekordov. Svetový rekord v dlhovekosti drží podľa Guinessovej knihy rekordov Francúzska Jeanne Calment, ktorá v roku 1997 zomrela ako 122-ročná. Podľa The Guardian žije najviac storočných ľudí v Japonsku v sumárnom počte zhruba 58 000 osôb, pričom 87 percent z nich tvoria ženy.

Najznámejšia žena sveta, ktorá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu