Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Nemecké médiá objavili záhadu lietadla smrti: Stalo sa to iba deň pred tragédiou!

Zábery z miesta havárie. Zobraziť galériu (6)
Zábery z miesta havárie. (Zdroj: SITA, profimedia.cz, Twitter)

DIGNE-LES-BAINS – Oficiálna verzia príčiny havárie lietadla stále nie je na svete. Okamžite po páde sa však začali šíriť záhadné okolnosti, ktoré sa mali udiať pred pádom. Dispečeri nevedia, prečo piloti po náhlom klesaní nevyslali núdzový signál. Navyše nemecké médiá priniesli správu, že lietadlo malo v pondelok na letisku v Düsseldorfe poruchu.

Tragédia priniesla smrť celkovo 150 ľuďom z Nemecka, Španielska či Turecka. Medzi nimi boli operní speváci či trieda gymnazistov. Naše ministerstvo zahraničia stále čaká na oficiálny zoznam cestujúcich, zatiaľ nemôže vylúčiť, že sa na palube nachádzali aj Slováci.

Lietadlo malo poruchu v pondelok na letisku v Düsseldorfe

Zaujímavú informáciu priniesli nemecké médiá. Tie naznačovali, že lietadlo bolo niekoľko hodín odstavené na letisku v Düsseldorfe kvôli technickej poruche. Malo ísť o problém na dverách podvozku. Letecká spoločnosť Lufthansa však tieto obvinenia, ktoré mohli viesť k havárii, rázne odmieta. Podľa nej bol problém už v pondelok dopoludnia odstránený.

Nemecké médiá objavili záhadu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Profimedia)

Nevysvetlené náhle klesanie

Lietadlo tesne pred pádom asi osem minút náhle klesalo. Letovú výšku znížilo z 11 a pol kilometra na približne 1,8 kilometra. Kontakt so strojom sa stratil približne v čase 10:53 doobeda, keď bolo lietadlo vo výške asi 1,8 kilometra. Vtedy bolo vo vzduchu po odlete z Barcelony 45 minút. Posledných 10 minút pred nehodou bolo totálne rádiové ticho.

Zábery z miesta havárie.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Operátori nechápu, prečo nevyslal pilot núdzový signál

Franúzski dispečeri oznámili, že žiadne núdzové volanie o pomoc po náhlom klesaní nezaznamenali. Zmätení sú aj vyšetrovatelia. Tí tiež nechápu, prečo posádka nevyslala signál SOS, keďže klesli o vyše 8 kilometrov. Netušia zatiaľ ani to, prečo piloti nezmenili kurz, keď smerovali na skalnaté hory. V rýchlosti vyše 740 kilometrov za hodinu tak narazili a lietadlo sa rozletelo na malé kúsky. Najväčší kus vraku bol vo veľkosti.

Zábery s miesta tragédie.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

David Learmount z portálu Flightglobal napísal na Twitter, že „nemecké A320-tky nepadajú počas letu. Nie v týchto dňoch. Toto je veľmi čudné.“

Oficiálne vyšetrovanie prebieha

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes uviedol, že nájdená čierna skrinka z havarovaného lietadla Airbus A320 je síce poškodená, ale je použiteľná na analýzu. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu skrinku dnes odoslali do Paríža. Ide o tzv. cockpit voice recorder so záznamom komunikácie v kabíne lietadla.  Po druhej skrinke, ktorá zaznamenávala technické dáta letu, sa stále pátra.

Cazeneuve dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL uviedol, že vyšetrovatelia musia preveriť všetky možné príčiny leteckého nešťastia. Alternatíva, že šlo o teroristický útok, podľa neho nie je veľmi pravdepodobná.

Titulky dnešných francúzskych novín

Nemecké médiá objavili záhadu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA, profimedia.cz, Twitter)

Pátranie pokračuje

Pátranie v horskom masíve Trois Evechés - v oblasti, kam sa v utorok zrútilo lietadlo spoločnosti Germanwings, - sa obnovilo dnes ráno. Cieľom pátrania je nájsť telesné pozostatky 150 obetí leteckého nešťastia. Oblasť, v ktorej sa pátra, je rozľahlá a v ťažko prístupnom horskom teréne. Lokalita je prístupná jedine výsadkom pátračov z vrtuľníkov alebo peším výstupom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu