Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nespokojní Maďari žiadajú vypísanie referenda: Chcú zbúrať Orbanov režim

Protesty proti vláde v Budapešti
Protesty proti vláde v Budapešti (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Organizátori protivládnej demonštrácie, ktorá sa dnes konala v Budapešti za účasti vyše 5000 protestujúcich, oznámili, že iniciujú referendum s 19 otázkami. Medzi nimi budú otázky týkajúce sa skutočného zisťovania majetku politikov, zrušenia tabakového monopolu štátu či zrušenia poplatkov za diaľnice.

Cieľom organizátorov je prostredníctvom ľudového hlasovania, v ktorom sú tiež otázky týkajúce sa korupcie, európskej prokuratúry, transparentnosti štátnych zákaziek a ďalšie, zbúrať "Orbánov režim" a obnoviť "Maďarskú republiku". Terajšie zriadenie, ktoré vytvoril premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz, totiž podľa rečníkov škodia vlasti.

Zhromaždenie zorganizovali skupiny z Facebooku: 100.000 ľudí proti zdaneniu internetu a skupina 60.000 ľudí za súkromné dôchodky. Zúčastnili sa ho však aj členovia a priaznivci ľavicových opozičných strán. Rečníci ostro kritizovali kroky Orbánovej vlády. Dav požadoval odstúpenie premiéra a skandoval aj heslo "Do basy s ním!" Demonštranti v závere zaspievali Ódu na radosť a v pokoji sa rozišli. Podujatie zabezpečovalo množstvo policajtov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu