Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Merkelová chce stabilizovať prímerie na Ukrajine: Rusom sa vyhráža ďalšími sankciami

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala dnes Rusko, že akékoľvek závažné porušenie krehkého prímeria na východe Ukrajiny bude mať za následok uvalenie ďalších sankcií na Moskvu za jej podporu proruských separatistov. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Zatiaľ tu máme krehké prímerie, ktoré je potrebné stabilizovať," povedala Merkelová v Bruseli na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

"Ak však dôjde k závažnému porušeniu minskej dohody, európski lídri a Európska komisia budú pripravení stanoviť a uvaliť (na Rusko) ďalšie sankcie," uviedla ďalej nemecká kancelárka.

Dôležité je tiež opäť umožniť Ukrajine prístup k hraniciam s Ruskom, ktorý "v súčasnosti nemá". Takisto treba obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny, aby mohli ukrajinskí pohraničníci monitorovať celé hranice, konštatovala Merkelová.

Juncker na tlačovej konferencii povedal, že  komunikačné kanály do Moskvy musia byť nielen otvorené, ale by sa mali aj používať. Na otázku, či by sa mohol tento rok uskutočniť summit EÚ-Rusko, šéf EK odpovedal, že podmienky na jeho zvolanie "nie sú splnené".

Dohoda o prímerí na východe Ukrajiny, uzavretá 12. februára v bieloruskej metropole Minsk, začala platiť 15. februára o polnoci miestneho času. 

Vláda v Kyjeve a proruskí separatisti na východnej Ukrajine okrem iného dohodli na stiahnutí ťažkých zbraní z frontovej línie a vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov, ako aj na opatreniach, ktoré budú smerovať k trvalému politickému urovnaniu situácie.

USA rokujú s Európou o prípadnom rozšírení sankcií voči Rusku

Predstavitelia USA tento týždeň rokujú s európskymi partnermi o rozšírení sankcií voči Rusku v prípade, ak porušovanie prímeria na východe Ukrajiny bude pokračovať, informovala dnes agentúra Reuters.

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre Európu Victoria Nulandová na pôde Kongresu vyjadrila znepokojenie z delostreleckej paľby a pokračujúcich bojov v okolí Donecka a Mariupola. Na územie Ukrajiny údajne nedávno vstúpil ďalší ruský konvoj, povedala Nulandová.

"Náš sankčný tím je tento týždeň v Európe," uviedla Nulandová. Dodala, že prímerie z polovice februára bolo porušené už viac než 100 ráz.

Republikánski aj demokratickí kongresmani vyjadrili znepokojenie, že administratíva prezidenta Baracka Obamu sa zdráha dodať Kyjevu zbrane, a to aj napriek eskalujúcej sa ruskej agresii. Kongresman Eliot Engel vyhlásil, že predloží legislatívny návrh na posilnenie podpory Ukrajine. Zákon má podľa demokratického kongresmana vystupňovať tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho "bezohľadnú, deštruktívnu a destabilizujúcu politiku".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu