Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prvé detaily o obetiach masakru v Uherskom Brode: Spovede, z ktorých mrazí!

Masaker v Uherskom Brode Zobraziť galériu (7)
Masaker v Uherskom Brode (Zdroj: Foto: Sita, menicka.cz, Tv Nova, patrioti.ub.cz)

UHERSKÝ BROD - Česko sa stále spamätáva z otrasnej udalosti. Masový vrah zastrelil v reštaurácii v Uherskom Brode ôsmich ľudí, potom zbraň otočil proti sebe. Masaker priniesol množstvo smútku a plaču. Z desivých okamihov sa podarilo niekoľkým uniknúť. Tragédiou sú otrasení, rovnako ako blízki a priatelia zavraždených obetí.

Česko si vo svojej histórii nepamätá brutálnejšiu masovú popravu. Do pokojnej reštaurácie Družba v Uherskom Brode nečakane vtrhol ozbrojený muž a spustil zbesilú paľbu. Masaker priniesol slzy, ale aj príbeh hrdinstva.

Jiří zachránil seba a dve rukojemníčky

Jiří sa strelcovi postavil do cesty. Podarilo sa mu zachrániť vlastný život, ale aj dve rukojemníčky. "Boli to sekundy. Videl som iba krv, ľudia kričali, stoly padali a počul som streľbu, hlavne tú streľbu ... Keď som počul, že je ticho, tak som musel konať. Videl som, že si prebíja alebo berie inú zbraň, tak som uchopil stoličku a rozbehol sa proti nemu," opísal Jirka masaker pre TV Nova. Vraha svojím činom prekvapil, preto stihol aj s dvoma ženami utiecť.

Hrdina Jiří
Zobraziť galériu (7)
Hrdina Jiří  (Zdroj: Foto: Tv Nova, patrioti.ub.cz)

Peter sa ukryl na toalete

Vďaka šťastnej náhode sa Peter zachránil. Po tom, čo vošiel do reštaurácie, zamieril na toaletu. Tam už začul výstrely, krik a rinčanie skla. Vydesený zavolal záchranárov a kontaktoval aj svoju manželku. Tá ho upokojovala s tým, že polícia je už na mieste a situáciu rieši.

Polícia dostala informáciu o streľbe krátko po pol jednej popoludní. Muži zákona vstúpili dovnútra, vrah pálil aj po nich. V tom čase už na miesto dorazili ďalší policajti, záchranné zložky a vrtuľník. Vyjednávačom sa podarilo telefonicky spojiť so strelcom. Na toalete bol ukrytý muž. Špeciálne komando vtrhlo do reštaurácie, kde ich čakal šokujúci pohľad. V tej chvíli útočník otočil zbraň proti sebe a vystrelil. Na mieste ostalo osem mŕtvych mužov a jedna žena. Ťažko zranenú čašníčku previezol vrtuľník do nemocnice, kde sa podrobila operácii. Najmladšia obeť  mala 27 rokov, najstaršia 66. Ich rodiny, blízki a priatelia sa zo šoku stále nedokážu spamätať.   

Reštaurácia Družba pred streľbou, podľa polície sa vrah ukryl za bar
Zobraziť galériu (7)
Reštaurácia Družba pred streľbou, podľa polície sa vrah ukryl za bar  (Zdroj: Foto: menicka.cz, pbs.twimg.com)

Zomrela čašníčka Edita

Jedinou ženou, ktorá v utorok utrpela smrteľné zranenie, bola čašníčka Edita. "Áno, je to pravda ... EDITA, moja jediná sestra ráno odišla do práce a je mŕtva ... odpráskol ju ako prašivého psa! Všetkým ďakujem za prejavenú sústrasť a virtuálnu pomoc ... naozaj si to vážim," napísala na sociálnu sieť sestra zastrelenej časníčky Ivana. Ako informuje Tv Nova,  po žene ostali dve deti. Syn (23) a dcéra Edita (27), ktorá je z postupu polície sklamaná. "Doteraz mi nikto oficiálne smrť mojej matky neoznámil. Tak snáď mi dnes príde pošta od polície, pretože pošta odo mňa už je na ceste," povedala vo štvrtok ráno a dodala: "Na mieste v deň NEZÁSAHU mi polícia o pol štvrtej popoludní oznámili, že nič nevie. Do teraz oficiálne neviem nič ja. Otrasný prístup všetkých ... Ak by mal niekto záujem, môže prísť zabiť ešte aj mňa,"  hovorí nešťastná, zarmútená dcéra.   

Obeťou je aj obľúbený Oldřich

Obeťou šialeného strelca Zdeňka je aj Oldřich. "Medzi obeťami včerajšej tragédie bol aj náš člen, Patriot, Oldřich K. Broďan telom i dušou, ale tiež muzikant a organizátor kultúrnych podujatí v meste. Stačí pre pripomenutie vymenovať Bílokarpatské slávnosti, ktoré niesli jeho rukopis. Budeš nám veľmi chýbať, Oline !!! Uherskobrodskí patrioti," stojí na internetovej stránke patriotov. Tragický osud Oldřicha potvrdzuje, že bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Do reštauráciu šiel na obed. V mestečku bol známym, najmä vďaka spomínaným slávnostiam.

Oldřich
Zobraziť galériu (7)
Oldřich  (Zdroj: Foto: Tv Nova, patrioti.ub.cz)

Zahynul Václav, murársky majster

"S vrahom sa, pokiaľ viem, nijako osobne nepoznal," povedala Aktualně.cz  Alena, kamarátka Václava, ktorý je ďalším z obetí. Vo štvrtok mali ísť spoločne na pivo, už sa tak, žiaľ, nestane. "Keď sme sa dozvedeli o tej streľbe, modlili sme sa. Hlavne nech to nie je Vašek, hovorili sme si. Vedeli sme, že tam každý deň chodí. Bohužiaľ, popoludní sme zistili, že patrí medzi obete," povedala zdrvená Alena a stále nepozná odpoveď na otázku, prečo toto vrah urobil. Václav bol murársky majster. Reštaurácia, v ktorej zomrel, bola vzdialená len sto metrov od jeho domova.  "Manžel vyrazil s partiou do krčmy. Ostatný utiekli a on tam zostal," opísala pre denník Blesk vdova Ludmila. Manželia majú spolu dve det. Michaelu (38) a Marka (33). "Tá smrť je strašná," dodala nešťastná manželka.

Pred reštauráciou horia od utorka sviečky
Zobraziť galériu (7)
Pred reštauráciou horia od utorka sviečky  (Zdroj: SITA)

Streľba v Uherskom Brode
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Sprvu si mysleli, že obeťou je aj Jaroslav

Keď šialenec vtrhol do miestnosti a spustil paľbu, bol tam aj 64-ročný Jaroslav. Krátko po zmätku nebolo jasné, či prežil. Okolie ho považovalo za mŕtveho, nikomu sa totiž neozval. "Bol to spolužiak mojej ženy, ktorá mi to zavolala. Dobrý chlap," povedal pre český denník jeden z miestnych. Jeho brat Peter, ktorý si tiež myslel, že je mŕtvy, povedal, že pred tým, než odišiel do dôchodku, robil elektrikára. "Otec nezomrel. Mal šťastie, utiekol. Zomreli mu tam ale kamaráti, vôbec preto s nikým nerozpráva, len smutne sedí doma," vysvetlila českým médiám mužova dcéra.

Čašník Martin mal šťastie, počas streľby nerobil 

"Ja som bol práve v Zlíne a veľa ľudí mi volalo, čo sa deje. Ja som o ničom nevedel," povedal šokovaný muž a dodal, že z celej tragédie mu je zle.  "Vôbec ma nenapadá, prečo sem vôbec išiel. Prečo si vybral túto krčmu, fakt sem nechodil," dodal.  

Šokujúce utorkové menu

Po chrbte behá mráz pri opätovnom prečítaní týždenného jedálneho lístka. Pri utorkovom menu stojí nasledovná ponuka.

Prvé detaily o obetiach
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Foto: menicka.cz, pbs.twimg.com)
 

Niekoľkým návštevníkom, ktorí boli počas streľby v reštaurácii, sa podarilo utiecť. Unikli zadným vchodom, kam bežal aj personál, ktorý odomkol zadný vchod.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu