Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Britský minister obrany varoval pred Ruskom v Pobaltí: Moskva na výroky bude reagovať

Michael Fallon Zobraziť galériu (4)
Michael Fallon (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Šéf britského rezortu obrany Michael Fallon označil Rusko za „skutočné a súčasné nebezpečenstvo“. Zdôraznil, že NATO sa musí pripraviť na ruskú agresiu, obáva sa najmä možného útoku na pobaltské štáty, ktoré sú členmi aliancie. Čo teda podľa neho plánuje ruský prezident Vladimir Putin?

Včera sme vás informovali o čiernych predpovediach bývalého poľského ministra obrany Romualda Szeremietiewa, ktorý si myslí, že Rusi chcú obnoviť svoj starý vplyv v Európe a keďže sa im nedarí podmaniť si Ukrajinu, najbližšie to musia podľa jeho logiky skúsiť cez Poľsko. Szeremietiew spomenul aj Litvu, Lotyšsko a Estónsko ako ďalšie možné ciele.

Fallon má podobný názor, svoju teóriu zakladá nielen na doterajšom správaní sa a predpokladanej ďalšej taktike Ruska, ale aj na malých krokoch, ktoré veľa evokujú. Začiatkom mesiaca preleteli dva ruské bombardéry s dlhým doletom nad Lamanšským prielivom neďaleko pobrežia Bournemouth. Museli ich vyprevadiť britské stíhačky Typhoon, aj keď „ruské vojenské lietadlá ani v jedinom okamihu nevstúpili do britského zvrchovaného vzdušného priestoru“.

Britský minister obrany varoval
Zobraziť galériu (4)

„Je to prvýkrát od studenej vojny, čo sa niečo také stalo, a to len dokazuje, že je potrebné reagovať zakaždým, keď urobí (Vladimir Putin, pozn. autora) niečo také,“ povedal Fallon. Británia má celkovo veľmi rázny postoj voči Rusku. Premiér David Cameron vyzval Európu, aby vytrvala a aj naďalej trvala na ekonomických a finančných represiách smerom k Rusku.

„Títo Rusmi chránení rebeli na východe Ukrajiny používajú ruské raketomety, ruské tanky, ruské delostrelectvo, tieto zariadenia nemôžete kúpiť na eBay. Neprichádza to z iných miest, pochádza to z Ruska a my to vieme. Takže musíme byť veľmi silní ohľadne sankcií a povedať Vladimirovi Putinovi "To, čo robíte, je neprijateľné a bude to mať ekonomické a finančné dôsledky aj v ďalších rokoch, pokiaľ neupustíte z vášho správania".“

Cameron s Fallonom hovorili aj o určitých tlakoch niektorých krajín, ktoré sa nechcú pliesť do diania na Ukrajine a najradšej by naďalej ťažili z ruskej ropy a zemného plynu. „Samozrejme, je to pokušenie pre každú európsku krajinu, povedať "Poďme obchodovať s Ruskom presne ako kedysi, nechajme zodpovednosť za to, čo sa deje na Ukrajine na niekoho iného a odvráťme sa".“ To však podľa nich nie je správne.

Pro-ruskí militanti sa zjavne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Fallonovo upozornenie na riziká pre Pobaltie sa objavili v britskej tlači len niekoľko hodín po tom, ako ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval na vyslanie mierotvornej misie OSN, ktorá by monitorovala dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny. Tento jeho návrh proruskí separatisti zmietli zo stola s tým, že by šlo o porušenie mierových dohôd.

Po nádeji, ktorú pred týždňom vyvolalo podpísanie dohody o spôsoboch urovnania konfliktu na východe Ukrajiny, západní spojenci kyjevskej vlády i NATO či OSN vyjadrujú v ostatných dňoch veľké znepokojenie v súvislosti s vývojom na východe Ukrajiny, kde sa vládna armáda v stredu - po niekoľkých týždňoch bojov a blokády zo strany proruských separatistov - stiahla zo strategicky dôležitého mesta Debaľceve. Napriek výzvam na okamžité rešpektovanie uzavretých dohôd separatisti dnes postupujú z Debaľceva k mestu Artemivsk, kam sa vládni vojaci stiahli po ústupe z Debaľceva.

Moskva bude reagovať na Fallonov výrok

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že slová britského ministra obrany Michaela Fallona o tom, že Rusko predstavuje pre pobaltské štáty hrozbu, idú za rámec diplomatickej etiky. Hovorca ruského ministerstva Alexandr Lukaševič na dnešnej tlačovej konferencii v Moskve uviedol, že Rusko nájde spôsob, ako na Fallonov výrok reagovať.

Lukaševič dnes v Moskve uviedol, že Rusko považuje za ohrozenie svojej bezpečnosti aktivity NATO v blízkosti svojich hraníc. Zdôraznil, že "Moskva nepovažuje NATO za nepriateľskú alianciu, ale jej činy a rozhodnutia vytvárajú vážnu hrozbu nielen pre bezpečnosť Ruska, ale aj pre európsku bezpečnosť v tom najširšom slova zmysle".

Britský minister obrany varoval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu