Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Muži, ktorí pomáhali útočníkovi z Kodane skončia za mrežami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KODAŇ - Dvoch zadržaných mužov poslal dnes dánsky súd do väzby na desať dní pre podozrenie z napomáhania strelcovi, ktorý cez víkend pri dvoch útokoch v hlavnom meste Kodaň zabil dvoch ľudí.

Dánska polícia zatkla mužov v nedeľu na dvoch rôznych miestach. Obaja odmietajú obvinenia z napomáhania pri vraždách, pokusoch o vraždy a násilia. Obhajca jedného zo zatknutých pre stanicu DR dnes povedal, že zadržaní sú obvinení z poskytnutia úkrytu strelcovi a z odstránenia zbrane. Strelec zabil cez víkend pri dvoch útokoch 55-ročného dánskeho filmára Finna Norgaarda a príslušníka dánskej židovskej obce. Páchateľ má na svedomí aj ďalších zranených.

Útočník začal najprv strieľať v sobotu v kultúrnom centre s kaviarňou Krudttönden, kde sa konal seminár o slobode prejavu. Zúčastnil sa na ňom i švédsky umelec Lars Vilks, známy karikatúrami islamského proroka Mohameda. Druhý útok podnikol strelec v nedeľu nadránom pri synagóge na ulici Krystalgade, kde zabil židovského člena jej ochranky. O niekoľko hodín zabila páchateľa pri prestrelke skupina príslušníkov osobitného zásahového policajného útvaru.

Podľa polície mal zneškodnený strelec 22 rokov a dlhý záznam v registri trestov. K činu ho mohli inšpirovať páchatelia masakru v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Polícia však meno strelca z Kodane nezverejnila. Podľa dánskych médií bol strelcom Omar Omar el-Hussein, ktorý mal dánske občianstvo. Vyšetrovatelia zistili, že väčšinu času medzi oboma útokmi strávil Hussein v kodanskej internetovej kaviarni Power Play. Bol tam v sobotu medzi 20.00 h a 22.00 h, pričom prvý útok sa stal v ten istý deň okolo 15.33 h, zatiaľ čo druhý nedeľu asi o 00.45 h. Kde sa Hussein zdržiaval medzi 16.37-20.00 h sa stále zisťuje. 

Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová a starostka Paríža Anne Hidalgová sa dnes večer zúčastnia na spomienkovom obrade pred kaviarňou Krudttonden, kde sa konalo podujatie na podporu slobody prejavu nazvané Umenie, bohorúhačstvo a sloboda prejavu.

 

Útočník v Dánsku predstieral opitosť: Dvaja zatknutí muži ho pomáhali ukryť a zbavili sa zbrane

Spojené štáty dnes odsúdili víkendové útoky v Kodani - na kaviareň, kde sa konalo podujatie k slobode slova  a na synagógu a zdôraznili, že stoja po boku Dánska a ďalších krajín, ktoré obhajujú slobodu prejavu a sú proti antisemitizmu.

Pri dvoch útokoch v sobotu a dnes boli zabití strážca synagógy a filmár a zranenia utrpeli piati policajti. Predpokladaného páchateľa oboch útokov dnes dánska polícia pri prestrelke zabila. "Ľud Spojených štátov je jednotný s ľudom Dánska a ďalšími, ktorí obhajujú univerzálne právo na slobodu slova a stoja proti antisemitizmu a fanatizmu vo všetkých jeho formách," citovala z vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí tlačová agentúra Reuters.

Podozrivý útočník predstieral opitosť, keď sa blížil k synagóge v Kodani 

Útočník podozrivý zo zabitia žida pri synagóge v dánskej metropole Kodaň predstieral, že je opitý, keď sa blížil k budove. Informoval o tom dnes dánsky denník Politiken, ktorý citovala tlačová agentúra DPA. Strelec sa v nedeľu nadránom potácal po úzkej ulici pred synagógou, potom strelil Dana Uzama do hlavy a zranil tiež dvoch policajtov. Uzan (37) mal za úlohu kontrolovať pri vstupe návštevníkov židovského náboženského obradu. Polícia informovala, že 22-ročný strelec zaútočil už v sobotu 14. februára na podujatí v kaviarni Krudttonden na podporu slobody prejavu, kde zahynul filmový režisér Finn Norgaard (55) a traja ďalší policajti utrpeli zranenia.

Polícia zastrelila podozrivého v nedeľu nadránom pred obytnou budovou, kde býval. Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová a starostka Paríža Anne Hidalgová sa majú dnes večer zúčastniť na spomienkovom obrade pred kaviarňou Krudttonden, kde sa konalo podujatie na podporu slobody prejavu nazvané Umenie, bohorúhačstvo a sloboda prejavu.

Niektoré dánske médiá uviedli aj meno podozrivého útočníka, ktorého nedávno prepustili z väzenia, kde si odpykával trest za útok nožom. Riaditeľ vzdelávacieho centra pre dospelých, ktoré podozrivý navštevoval, ho označil za "dobrého, usilovného študenta". Riaditeľ Peter Zinkernagel pre dánsku televíziu povedal, že celá škola bola šokovaná, že jej bývalého študenta identifikovali ako páchateľa víkendových útokov v Kodani, ktoré si vyžiadali životy dvoch ľudí a piatich zranených.

Dvaja zatknutí muži pomáhali ukryť útočníka z Kodane a zbavili sa zbrane 

Dánska polícia dnes oznámila, že zatkla dvoch mužov podozrivých z poskytnutia pomoci strelcovi, ktorý cez víkend spáchal dva krvavé útoky v metropole Kodaň. Podľa niekoľkých dánskych médií bol strelcom Omar Abdel Hamid el-Hussein. Polícia uviedla, že oboch mužov zatkla v nedeľu na dvoch rôznych miestach a dnes absolvujú za zatvorenými dverami vypočúvanie, na ktorom sa rozhodne o ich väzbe.

Obhajca jedného z oboch zatknutých, Michael Juul Eriksen, pre štátnu stanicu DR povedal, že zadržaní muži sú obvinení z poskytnutia úkrytu strelcovi a z odstránenia zbrane. Podľa niektorých dánskych médií zatknutí muži pomáhali strelcovi zaobstarať zbraň použitú pri víkendových útokoch. Polícia túto informáciu nekomentovala a rovnako ani správy, v ktorých bolo uvedené meno strelca - Omar Abdel Hamid el-Hussein. Podľa bulvárnych novín Ekstra Bladet obaja muži, zatknutí za napomáhanie a podporu útočníka, obvinenia odmietli.

Strelec zabil cez víkend pri dvoch útokoch dvoch ľudí: dánskeho filmára Finna Norgaarda (55) a príslušníka dánskej židovskej obce. Útočník začal najprv strieľať v sobotu v kultúrnom centre s kaviarňou Krudttönden, kde sa konal seminár o slobode prejavu a zúčastnil sa na ňom aj švédsky umelec Lars Vilks, známy karikatúrami islamského proroka Mohameda. Druhý útok podnikol strelec, predstierajúci opitosť, v nedeľu nadránom pri synagóge na ulici Krystalgade, kde zabil židovského člena tamojšej ochranky. O niekoľko hodín zabila páchateľa pri prestrelke skupina príslušníkov zo zvláštneho zásahového policajného útvaru.

Dánska polícia dodala, že zneškodnený strelec mal 22 rokov a dlhý záznam v registri trestov a zrejme ho inšpirovali islamskí teroristi - možno páchatelia masakru v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži. Polícia však meno dánskeho strelca nezverejnila. Keď protiteroristická polícia v nedeľu nadránom zastrelila páchateľa útokov na ulici pred obytnou budovou, v ktorej býval, našla sa automatická puška a dve ručné strelné zbrane.

Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová a starostka Paríža Anne Hidalgová sa majú dnes večer zúčastniť na spomienkovom obrade pred kaviarňou Krudttonden, kde sa konalo podujatie na podporu slobody prejavu nazvané Umenie, bohorúhačstvo a sloboda prejavu. Informácie priniesli tlačové agentúry AP, Reuters a DPA.

Polícia zatkla dvoch mužov obvinených z pomáhania útočníkovi v Kodani 

Dánska polícia dnes oznámila, že obvinila dvoch ľudí, ktorých zatkla v predchádzajúci deň, z pomáhania mužovi podozrivému zo zastrelenia dvoch osôb pri víkendových útokoch na synagógu a podujatie o slobode prejavu v Kodani.

"Dvaja muži sú obvinení z pomáhania podozrivému, a to radami a činmi, v súvislosti so streleckými útokmi na kaviareň Krudttonden a na synagógu na ulici Krystalgade," uviedla polícia vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.Polícia bližšie situáciu nekomentovala.

Francúzsko zostane v stave vysokej pohotovosti po útokoch v Dánsku 

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že hrozba útokov militantov v krajine je naďalej "obzvlášť vysoká" a že mimoriadne bezpečnostné opatrenia budú platiť dovtedy, kým to bude potrebné po útokoch v dánskej Kodani. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Francúzsko rozmiestnilo približne 10.000 príslušníkov armády na ochranu verejných objektov a oznámilo, že prijme do tajných služieb tisíce nových pracovníkov. Tieto kroky nasledovali po tom, čo islamskí extrémisti zabili v januári pri sérii útokov v okolí Paríža 17 ľudí.

Premiér Valls povedal, že oba víkendové útoky v dánskej Kodani len zdôrazňujú, aká potrebná je dlhodobá akcia proti "islamofašizmu". Útoky boli zacielené proti synagóge a podujatiu v kaviarni na podporu slobody prejavu, na ktorom sa zúčastnil aj švédsky umelec Lars Vilks, známy karikatúrami islamského proroka Mohameda.

"Budeme tieto opatrenia predlžovať, kým bude treba, kým bude hrozba taká vysoká," uviedol Valls pre rozhlasovú stanicu RTL o bezpečnostnom pláne, ktorého súčasťou je rozmiestnenie vojakov a policajtov na verejných priestranstvách a v blízkosti citlivých lokalít. Francúzska polícia zároveň začala v nedeľu vyšetrovanie incidentu, pri ktorom bolo zničených vyše 200 náhrobkov na židovskom cintoríne neďaleko Štrasburgu.

Valls vyzval francúzskych židov, aby zostali vo Francúzsku, a sľúbil "najtvrdšiu možnú" zákonnú reakciu na situáciu. Vallsove vyjadrenia nasledovali po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu po kodanských útokoch znovu vyzval európskych židov, aby emigrovali do Izraela. "Môj odkaz francúzskym židom je nasledovný: Francúzsku ublížili rovnako ako vám a Francúzsko nechce, aby ste odišli," uviedol Valls. Francúzsky premiér tiež vyhlásil, že úrady sú presvedčené, že útoky na cintoríne sú "dielom" niekoľkých ľudí, ale zatiaľ nie sú jasné stopy.

Dánski židia odmietajú emigrovať do Izraela, napriek útokom v Kodani 

Malá, ale životom pulzujúca židovská obec v Dánsku v nedeľu odmietla výzvu Izraela na emigráciu po útoku na kodanskú synagógu. Ten otriasol pocitom bezpečnosti, ktorý jej škandinávska tolerancia dlho poskytovala. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal 2500 dánskym židom, podobne ako predtým francúzskym po útokoch v Paríži, že sú v Izraeli vítaní. "Izrael je aj váš domov,"  povedal v Jeruzaleme.

Židovské obce v Európe hlásia nárast nepriateľských akcií namierených voči nim a minulomesačný útok v Paríži na kóšer supermarket, pri ktorom boli zabití štyria židia, prinútil OSN upozorniť, že v Európe narastá antisemitizmus. "Vážime si tohto pozvania, ale sme dánski občania, toto je naša krajina," povedal pre agentúru Reuters predseda Židovskej spoločnosti v Dánsku Dan Rosenberg Asmussen.

"Cítim sa dnes v uliciach práve tak bezpečný ako som sa cítil predvčerom... Nemôžeme s tým nič robiť, je to riziko, ktoré existuje," uviedol jeden z členov židovskej obce Bent Bograd. Dánsko vítalo židov po stáročia a väčšina z nich prežila holokaust napriek nacistickej okupácii, pretože im Dáni pomohli ujsť do bezpečia v susednom Švédsku.

Do Dánska sa vrátila iba malá časť z nich, ale tešila sa dlhému obdobiu pokoja. Napätie vzrástlo až vlani počas izraelskej vojny s Hamasom v pásme Gazy. V auguste vandali poničili 210-ročnú židovskú školu v Kodani - rozbili jej okná a múry počmárali antisemitskými nápismi. Hlavný kodanský rabín, Yair Melchior, kategoricky odmietol myšlienku, že by židia mohli opustiť Dánsko, dodala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu