Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prevratný objav českých vedcov: Zistili, prečo môžu tvoriť bunky rakovinové nádory!

Rakovinová bunka
Rakovinová bunka (Zdroj: pc.zoznam.sk)

PRAHA - Českí, austrálski a novozélandskí vedci zistili, čo potrebujú rakovinové bunky k tomu, aby vytvárali nádory, rýchlo sa množili a ľahšie prekonávali nepriaznivé podmienky. Objav môže podľa molekulárneho biológa Jiřího Neužila z Griffithovej univerzity v Austrálii a pražskej Akadémie vied ČR priniesť aj nový pohľad na dôležité aspekty bunkovej biológie. Tento základný výskum by mohol v budúcnosti prispieť v boji proti rakovine.

Vedci skúmali mitochondrie, čo sú energetické centrá v bunkách akejsi bunkovej "mikroelektrárne" zodpovednej za tvorbu energie. Mitochondrií môže byť v bunke aj niekoľko stoviek. Za prelomový vedci považujú objav, že mitochondrie môžu samé prechádzať z bunky do bunky, a tým umožniť vzniku nového nádoru. To doteraz podľa nich nikto nezistil.

Vedci v laboratóriách vyrobili pokusné nádory. Ich bunky vniesli podkožne experimentálnym myšiam. "Nádor začne u myší vznikať tak, že bunky s nefunkčnými mitochondriami "ukradnú" dobré mitochondrie z okolitých buniek," opísal Neužil, ktorý je vedúcim výskumu. Objav ukazuje na fakt, že rakovinové bunky sú schopné získavať mitochondriálnej DNA z iných buniek, zrejme medzibunkovým prenosom.

Keď ale mitochondrie stratia svoju DNA, nemôžu sa rakovinové bunky ďalej množiť. "Ukazuje sa, čo zatiaľ nebolo celkom jednoznačné, že energia vytváraná pomocou mitochondrií má zásadný vplyv na to, aby malígne bunky mohli vytvárať nádor," uviedol Neužil. Z objavu vyplýva, že pomocou malých špeciálnych molekúl možno "zaútočiť" na mitochondrie rakovinových buniek a ich DNA, a tým potenciálne potláčať nádory.

Výskum funkcie nádorovej bunky, ktorý by v budúcnosti mohol prispieť k liečbe rakoviny, zverejnil renomovaný časopis Cell Metabolism. Podieľal sa na ňom vedecký tím z biotechnologického ústavu Akadémie vied ČR, Griffithovej univerzity v Austrálii a Malaghanovho ústavu v novozélandskom Wellingtone.

Pozitívne hodnotenie výsledkov

Výsledok výskumu prenosu mitochondrií hodnotia veľmi pozitívne aj bunkový biológ Zdeněk Hodný z Ústavu molekulárnej genetiky, rovnako tak uverejnenie vo svetovo uznávanom periodiku. "Je to veľmi prestížna záležitosť. Cell má jeden z najvyšších impakt faktorov. Má veľa špecializovanejších časopisov, jedným z nich je aj Cell Metabolism," povedal.

Výskum a vývoj niektorých látok podľa Neužila financuje český investor, ktorý sa zaoberá podporou vedeckých projektov týkajúcich sa nádorových ochorení a ktoré by mohli byť využité na liečebné účely.

Molekulárny biológ Neužil sa zaoberá biológiou nádorových buniek. Ako prvý na myšiach poukázal na súvislosť analógov vitamínu E a jeho protirakovinového účinku. Vďaka tomu sa pripravujú klinické testy pre pacientov s ťažko liečiteľnými typmi nádorových ochorení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu