Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri irackom meste našli deväť masových hrobov s pozostatkami jezídov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Deväť masových hrobov s telesnými pozostatkami členov irackej etnicko-náboženskej menšiny jezídov objavili v posledných týždňoch príslušníci kurdských ozbrojených síl v okolí mesta Sindžár na severozápade Iraku. Obete zrejme zabili ozbrojenci z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), napísala dnes agentúra DPA.

"Hroby obsahujú telesné pozostatky jezídov zabitých teroristickými povstalcami z Dáiš," povedal iracký predstaviteľ pre otázky jezídov z autonómneho regiónu Kurdistan, pričom použil pojem Dáiš, arabskú skratku pre Islamský štát.

Masové hroby objavili v okolí mesta Sindžár, obývaného prevažne jezídmi. Kurdské ozbrojené oddiely péšmarga nedávno znovu dobyli oblasť Sindžáru od povstalcov IS. Iracký predstaviteľ, ktorého citovala štátna televízia, počet obetí pochovaných v masových hroboch bezprostredne nespresnil. Povstalci z extrémistickej sunnitskej skupiny IS zničili podľa neho od začiatku svojej invázie na severe Iraku v júni tohto roku 18 chrámov jezídov.

Kurdským oddielom péšmarga sa podarilo v polovici decembra prelomiť niekoľkomesačné obliehanie pohoria Sindžár militantmi z IS a vytvorili tak koridor pre útek jezídov uväznených v pohorí. Jezídi sú etnicko-náboženská menšina, ktorej príslušníci vyznávajú staroveké náboženstvo s prvkami zoroastrizmu, islamu, hinduizmu, kresťanstva, judaizmu či šamanstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu