Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Severná Kórea bola bez internetu takmer desať hodín: Podozrievajú Spojené štáty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LOS ANGELES/WASHINGTON - Takmer desať hodín nefungoval v pondelok v Severnej Kórei internet. Na Twitteri to oznámil americký výskumný ústav Dyn Research, ktorý sleduje funkčnosť internetu na celom svete. Podľa neho sa výpadok, ktorý trval 9,5 hodiny, už podarilo odstrániť. Až v najbližších hodinách sa však ukáže, či je pripojenie stabilné, alebo sa vráti k nestabilite pred kolapsom, povedal telefonicky pre agentúru Reuters Jim Cowie z Dyn Research. Agentúra Reuters tvrdí, že výpadok sa podarilo odstrániť len čiastočne a niektoré stránky štátnych inštitúcií sú stále neprístupné.

Okamžite sa objavili špekulácie, že za kolapsom severokórejského internetu môžu byť USA, ktoré obvinili Pchjongjang z ničivého hackerského útoku na filmové štúdiá Sony Pictures. Tie po vyhrážkach hackerov zrušili vianočnú premiéru komédie Šialené interview, v ktorej tajná služba CIA naverbuje dvoch novinárov, aby spáchali atentát na severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Dvaja nemenovaní americkí predstavitelia však pre televíziu NBC popreli akýkoľvek podiel USA na problémoch s internetom v KĽDR. Podľa denníka New York Times bežní obyvatelia výpadok takmer nezaznamenajú, keďže pripojenie k internetu je vyhradené najmä politickým elitám. Navyše KĽDR má oficiálne iba niečo viac ako 1000 IP adries, zatiaľ čo v USA sú ich miliardy.

Po útoku na štúdiá Sony Pictures sa ešte viac vyhrotili vzťahy medzi USA a KĽDR. Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová v pondelok povedala, že Severná Kórea by mala štúdiá odškodniť. USA podľa nej zvažujú niekoľko možností, ako na útok reagovať, Harfová ich ale nekonkretizovala.

Za kyberútokom na jadrové elektrárne môže byť KĽDR 

Južná Kórea nevylučuje, že do kybernetického útoku na spoločnosť prevádzkujúcu jej jadrové elektrárne bola zapojená Severná Kórea. O pomoc pri vyšetrovaní tohto prípadu požiadala aj Spojené štáty, oznámila v noci nadnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia prokuratúry v Soule.

Spoločnosť Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), ktorá prevádzkuje 23 juhokórejských atómových reaktorov, v pondelok oznámila, že jej počítačové systémy sa stali terčom útokov hackerov, ale unikli len menej dôležité údaje a bezpečnosť nukleárnych zariadení nebola ohrozená.

Spomínaný zdroj uviedol, že tento útok nesie niektoré podobnosti s predchádzajúcimi kybernetickými útokmi, v ktorých mala prsty Severná Kórea. Zatiaľ však nie je možné s istotou potvrdiť ani vylúčiť zapojenie KĽDR do útoku na KHNP.

Soul požiadal USA o pomoc z dôvodu, že k útoku na KHNP sa prihlásil používateľ sociálnej siete Twitter, ktorej sídlo sa nachádza v Spojených štátoch, uviedol ďalej zdroj z prokuratúry. Tento používateľ, ktorý sa označil za šéfa protijadrovej skupiny so sídlom na Havaji, požadoval odstavenie troch starnúcich jadrových reaktorov do štvrtka a výkupné za uniknuté dáta. V opačnom prípade pohrozil zverejnením ďalších dokumentov o juhokórejských jadrových zariadeniach.

Udalosť znepokojila verejnosť v Južnej Kórei, ktorá je formálne stále vo vojnovom stave so svojím severným susedom. Došlo k nej v čase, keď Spojené štáty obvinili Pchjongjang z ničivého kybernetického útoku na filmové štúdiá Sony Pictures a avizovali, že naň budú reagovať. Južná Kórea obvinila vlani KĽDR zo série kybernetických útokov na svoje banky a elektronické médiá.

Čína poprela spojitosť s výpadkom internetu v Severnej Kórei 

Správy o tom, že Čína má niečo spoločné s nedávnym výpadkom severokórejského internetu, sú "nezodpovedné". Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Internet v Severnej Kórei nefungoval podľa dnešného oznámenia amerického výskumného ústavu Dyn Research, ktorý sleduje funkčnosť internetu na celom svete, takmer desať hodín.

Jediné pevné internetové prepojenie KĽDR so svetom vedie cez Čínu, dodal Reuters. Čína tiež vyzvala Spojené štáty a Severnú Kóreu, aby spolu komunikovali v súvislosti s útokom hackerov na americkú spoločnosť Sony Pictures. "Veríme, že USA a Severná Kórea by mohli o tejto otázke komunikovať," hovorkyňa rezortu diplomacie Číny to uviedla dnes na pravidelnom tlačovom brífingu. Peking nemá podľa nej žiadne nové informácie o tomto prípade.

Spoločnosť Sony Pictures sa rozhodla zrušiť premiéru komédie Šialené interview o atentáte na severokórejského lídra Kim Čong-una. Stalo sa tak po hackerskom útoku skupiny Strážcovia mieru na počítačové siete spoločnosti. Skupina zároveň pohrozila útokmi na všetky americké kiná, ktoré by film premietali.

Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) v piatok oznámil, že má dôkaz o účasti Severnej Kórey na hackerskom útoku. Washington požiadal Peking, aby identifikoval severokórejských hackerov na svojom území a poslal ich spať do ich vlasti. Pchjongjang obvinenie odmietol a žiada spoločné vyšetrovanie prípadu.

Prezidentka nariadila previerku bezpečnostných opatrení elektrární 

Previerku bezpečnostných opatrení dôležitej infraštruktúry vrátane jadrových elektrární pred "kyberterorizmom" nariadila v súvislosti s hackerským útokom na spoločnosť Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje. Oznámila to dnes jej kancelária. Únik dát o jadrových zariadeniach označila za neprijateľný, pretože ide o záležitosť národnej bezpečnosti.

"Jadrové elektrárne zariadenia s najvyšším stupňom ochrany, ktorá priamo ovplyvňuje bezpečnosť ľudí," povedala Pak Kun-hje na dnešnom zasadnutí vlády. Krátko predtým nemenovaný zdroj z prostredia prokuratúry v Soule uviedol, že Južná Kórea nevylučuje, že do kybernetického útoku na spoločnosť KHNP prevádzkujúcu jej jadrové elektrárne bola zapojená Severná Kórea. 

O pomoc pri vyšetrovaní tohto prípadu požiadala aj Spojené štáty, pretože k útoku na KHNP sa prihlásil používateľ sociálnej siete Twitter, ktorej sídlo sa nachádza v Spojených štátoch. Tento používateľ, ktorý sa označil za šéfa protijadrovej skupiny so sídlom na Havaji, požadoval odstavenie troch starnúcich jadrových reaktorov do štvrtka a výkupné za uniknuté dáta. V opačnom prípade pohrozil zverejnením ďalších dokumentov o juhokórejských jadrových zariadeniach.

Udalosť znepokojila verejnosť v Južnej Kórei, ktorá je formálne stále vo vojnovom stave so svojím severným susedom. Došlo k nej v čase, keď Spojené štáty obvinili Pchjongjang z ničivého kybernetického útoku na filmové štúdiá Sony Pictures a avizovali, že naň budú reagovať.

Bezpečnostná rada OSN prvýkrát rokovala o porušovaní ľudských práv v KĽDR 

Členovia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) prehlasovali v pondelok Čínu a prvýkrát v dejinách tohto grémia zaradili do programu rokovania porušovanie ľudských práv v Severnej Kórei.

Za zaradenie diskusie o situácii v KĽDR hlasovalo 11  členov BR OSN, dvaja boli proti a dvaja sa zdržali hlasovania, informovala agentúra Reuters. Proti boli Rusko a Čína, ktoré disponujú právom veta, ale keďže pri hlasovaní o procedurálnych otázkach v BR OSN právo veta nemožno uplatniť, Číne pokus o zabránenie rozprave nevyšiel.

"Bezpečnostná rada nie je fórum, ktoré sa má zaoberať otázkami ľudských práv... Mala by sa zdržať všetkého, čo by mohlo spôsobiť eskaláciu napätia," povedal pred hlasovaním čínsky veľvyslanec pri OSN Liou Ťie-i.

Podobné procedurálne hlasovanie sa naposledy uskutočnilo v roku 2006, keď BR OSN pridala do svojej agendy situáciu v Mjanmarsku. Rokovania Bezpečnostnej rady o Severnej Kórei sa doteraz obmedzovali na otázky jej jadrového programu, avšak teraz môže BR preverovať všetky aspekty situácie v tejto izolovanej krajine. 

Severná Kórea toto rozhodnutie BR podľa agentúry Reuters odmietla prostredníctvom svojho diplomata a varovala, že naň bude reagovať. Rokovanie o Severnej Kórei sa začalo hneď po hlasovaní. Jeho zvolanie požadoval austrálsky veľvyslanec pri OSN Gary Quinlan a deväť ďalších veľvyslancov z prevažne západných krajín. Severokórejskí diplomati sa na ňom nezúčastnili.

"Dnes sme prelomili mlčanie rady. Zažali sme svetlo a to, čo odhalilo, je desivé," povedala americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová. Diskusia v BR OSN na túto tému podľa nej ukazuje, že "rozsiahle a systematické" porušovanie ľudských práv v KĽDR sa stále viac považuje za hrozbu pre medzinárodný mier. Powerová požadovala, aby sa situáciou v KĽDR zaoberal aj Medzinárodný trestný súd. 

Powerová zároveň odmietla ako nezmyselnú požiadavku Pchjongjangu na spoločné americko-severokórejské vyšetrovanie hackerského útoku na spoločnosť Sony Pictures a s ňou súvisiacu vyhrážku vážnymi dôsledkami, ak Washington s návrhom nebude súhlasiť.

Vyšetrovacia komisia OSN v správe založenej na desiatkach rozhovorov so severokórejskými exulantmi a odborníkmi a zverejnenej vo februári tohto roka konštatovala, že v KĽDR dochádza k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv. Jeho súčasťou je aj systém krutých zajateckých táborov, v ktorých sa nachádza 80.000-120.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu