Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

S. Kórea sa vyhráža údermi proti USA: Spojené štáty sú žumpa terorizmu

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG – Severná Kórea vyhlásila, že americký prezident Barack Obama "nezodpovedne" šíri fámy o kybernetickom útoku na filmovú spoločnosť Sony Pictures Entertainment, zorganizovaný Pchjongjangom, a varovala pred údermi proti Bielemu domu, Pentagónu a "celým kontinentálnym Spojeným štátom, tej žumpe terorizmu".

Takáto severokórejská rétorika v čase veľkého napätia s Washingtonom je bežná, komentuje agentúra AP. Lenže dlhé vyhlásenie vplyvného Národného obranného výboru z nedeľného večera zároveň zdôrazňuje, aký citlivý je Pchjongjang na satirický film americkej spoločnosti Sony Šialené interview, ktorého zápletkou je príprava atentátu na severokórejského vodcu Kim Čong-una.  

Film mal mať premiéry v amerických kinách na Vianoce, ale po vyhrážkach hackerov teroristickými útokmi na kiná filmová spoločnosť premiéry zrušila. Navyše, hackeri podnikli kybernetický útok proti Sony. Spojené štáty obviňujú z týchto aktivít Severnú Kóreu (KĽDR).

Obama tvrdí, že Washington zvažuje, či opäť zaradí Severnú Kóreu na svoj zoznam štátov financujúcich terorizmus, píše AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu