Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Za lietajúcu pizzu hrozila Olegovi pokuta milión rubľov! Ruský súd však prekvapil

V Rusku bude fungovať vzdušná donáška pizze
V Rusku bude fungovať vzdušná donáška pizze (Zdroj: YouTube)

MOSKVA - Ruský súd dal za pravdu moskovskému podnikateľovi, ktorý začal podnikať na poli dodávok pizze bezpilotnými strojmi, a to bez úradnej licencie. Úrady sa ho rozhodli potrestať pokutou až milión rubľov za "narušenie vzdušného priestoru" sibírskeho mesta Syktyvkar, odvolací súd ale pokutu zrušil.

"Obhajoval som svoju pravdu a sudkyňa Larisa Batovová logicky rozhodla v môj prospech. Samozrejme, ďalej budeme pizzu dodávať vzdušnou cestou," povedal podnikateľ Oleg Ponfilenok listu Gazeta.ru, ktorý o prípade z mrazivého severu Ruska informoval. A tiež predpovedal možno prelomový vplyv verdiktu na užívanie bezpilotných aparátov v ruskom civilnom sektore.
 
V Syktyvkar sa skúšobné dodávky "vzdušnej pizze" uskutočňovali až na vzdialenosť polhodinového letu, a to za veľkého záujmu miestnych médií. Po 15 objednávkach však zasiahli úrady. Prokurátor žiadal potrestať Moskovčana pokutou až milión rubľov. Zmierovací súd sa síce uspokojil s čiastkou 50 000 rubľov, podnikateľ sa však odvolal a uspel.
 
V Moskve sa Ponfilenok obmedzuje na vzdušné dodávky pizze v trochu skromnom meradle: zákazník jeho kaviarne si môže slaný koláč objednať, potom sa usadiť k oknu a vyčká na prílet stroja, ktorý má prísun dodávok z pizzerie v susednej budove na starosti.
 
"V blízkej budúcnosti sa používanie bezpilotných strojov za všedným účelom stane samozrejmosťou a nebude budiť žiadny údiv. Ľudia ich budú vídavať nad mestom rovnako často, ako poštové autá v uliciach," predpovedal list.
 

Pred pár mesiacmi sa uskutočnili skúšobné lety "vzdušnej pizze"

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu