Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tajfún Hagupit udrel na Filipíny: Sme v úplnej tme!

Tajfún Hagupit dnes udrel na Filipíny Zobraziť galériu (10)
Tajfún Hagupit dnes udrel na Filipíny (Zdroj: SITA)

MANILA - Tajfún Hagupit dnes už začal bičovať východ Filipín, kde ušlo do bezpečia vyše 650.000 ľudí. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete na životoch. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA. Filipínsky meteorologický úrad uviedol, že vietor sprevádzajúci tajfún Hagupit dosahoval rýchlosť 175 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 210 kilometrov za hodinu. Tajfún dorazil na pevninu dnes večer v meste Dolores v provincii Východný Samar.

Vietor s prudkým lejakom spôsobili výpadky elektriny a rúcali stromy v Dolorese, ako aj v ďalších mestách na východnom pobreží - potom tajfún zamieril viac do vnútrozemia do regiónu, ktorý ešte stále trápia následky vlaňajšieho novembrového ničivého tajfúnu Haiyan. Ten si vyžiadal obrovské počty obetí na životoch a škody na majetku, pričom zahynulo alebo je nezvestných celkovo 7300 ľudí.

Filipínska armáda so 120.000 vojakmi je v stave najvyššej pohotovosti, aby mohla okamžite zasiahnuť a pomôcť pri katastrofe.

Tajfún Hagupit dnes udrel
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Hoci tajfún s najväčšou pravdepodobnosťou nedosiahne silu tajfúnu Haiyan, vietor a lejaky Hagupita sú natoľko prudké, že spôsobia obrovské škody v chudobnom regióne, ktorý sa len spamätáva z prírodného živlu z roku 2013.

Obyvateľ mesta Dolores dnes uviedol: "Sme v úplnej tme. Jediné svetlo pochádza z bleskov."

Tajfún Hagupit dnes udrel
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu