Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Svet v zajatí počasia, mráz, záplavy a nečakané teplo, všetko naraz: Vieme, prečo sa to deje!

Extrémne výkyvy počasia
Extrémne výkyvy počasia (Zdroj: SITA, Twitter)

BRATISLAVA - Tento rok, a obzvlášť posledné mesiace, sme svedkami extrémnych výkyvov počasia. Spojené štáty nedávno paralyzovala snehová víchrica, v Austrálii zas bojujú so záplavami. Ani Európa ale nie je v tomto smere výnimkou.

Snehové peklo v USA

Na USA v utorok udrela ďalšia snehová búrka, ktorá je navyše sprevádzaná prudkým vetrom. Sever a juh krajiny hlásia nízke teploty, na Floride dokonca včera v noci zaznamenali -7 stupňov Celzia. V štáte New York sťažujú život snehové záveje hlboké až dva metre, v blízkosti mesta Buffalo dokonca úrady vyhlásili stav ohrozenia. V dôsledku zlého počasia prišlo v Spojených štátoch o život už šesť ľudí - traja dostali infarkt pri odhrabávaní snehu, ďalší traja zomreli podobným spôsobom.

Kvôli snehu bol uzavretých celkovo 215 kilometrov diaľnic. Množstvo štátov na juhovýchode USA postihlo počasie, ktoré je typické skôr pre január alebo február. Podľa federálnej meteorologickej služby namerali mínusové teploty vo všetkých päťdesiat štátoch Únie.

Prietrž v Brisbane

Extrémne počasie momentálne trápi aj Austráliu, konkrétne mesto Brisbane. Začiatkom týždňa zažilo jednu z najsilnejších a najdaždivejších búrok tohto roku. Búrka strhávala strechy a prevracala autá na strechu. Za menej ako hodinu namerali meteorológovia v Brisbane 55 mm zrážok, čo je viac ako polovica priemerného úhrnu za mesiac. Na štvrtok predpovedajú v štáte Queensland ďalšie lejaky a prietrže mračien, avšak už s menšou intenzitou.

Povodne v Taliansku

Severné a stredné Taliansko postihli minulý týždeň silné dažde, ktoré spôsobili ťažké povodne. Tie si doteraz vyžiadali najmenej päť mŕtvych. Úrady vydali varovanie pred povodňami pre veľké časti krajiny od Janova na západe po Veneto na východe. Len v Janove spadlo za pár hodín skoro 140 mm vody. Kvôli počasiu bolo zrušených niekoľko letov z miestneho letiska a odstaviť museli aj úseky železnice pozdĺž západného pobrežia. Stúpajúca voda spôsobila vyliatie niektorých riek z brehov a viedla aj k evakuáciám. Najviac postihnuté boli regióny Toskánsko, Ligúria, Lombardia a Emilia-Romagna, kde museli niekoľko ciest a mostov úplne uzavrieť.

Oblasti zasiahnuté dažďami sa ešte spamätávajú zo záplav, ktoré región postihujú už od polovice októbra. Premiér Matteo Renzi oznámil, že na odstraňovanie následkov katastrof budú k dispozícii dve miliardy eur. Vytrvalé prívalové dažde spôsobili na severe Talianska a juhu Švajčiarska zosuvy pôdy. Minulú nedeľu v dôsledku toho prišli štyria ľudia o život. Extrémne počasie by malo v oblasti pokračovať aj v nasledujúcich dňoch a úrady tam vydali varovanie pred záplavami. Hladiny jazier Lugano a Maggiore sú v súčasnosti na nebezpečne vysokých úrovniach.

Extrémy aj na Slovensku

Výkyvy počasia sme tento rok zaznamenali aj na Slovensku. Hoci leto patrilo k tým chladnejším, október bol zas jedným z najteplejších za posledných niekoľko desaťročí. Nadpriemerné teploty pokračujú až do dnešných dní. Od 4. novembra 2014 namerali meteorologické stanice SHMÚ každý deň aspoň niekde na Slovensku teplotu vzduchu vyššiu ako 19 °C.

Aj keď začiatok novembra ešte nebol rekordne teplý, aj tak je prvá dekáda posledného jesenného mesiaca v tomto roku najteplejšia na niektorých miestach Oravy, aspoň od polovice 20. storočia. Obdobie od 1. do 10. novembra 2014 bolo v Oravskej Lesnej o 6,5 °C teplejšie v porovnaní s normálom v rokoch 1961-1990.

Okrem dĺžky trvania má aktuálne extrémne teplé počasie aj ďalšie zvláštnosti. Výskyt rekordov teploty vzduchu sa nesústreďuje iba do určitých regiónov, ale je rozptýlený po celom území Slovenska, vysokohorské polohy nevynímajúc. Práve oblasti na severe a severovýchode Slovenska, kde v tomto ročnom období už zvykne byť chladno, majú teraz najvyššie kladné odchýlky hodnôt charakteristík teploty vzduchu od normálu.

Topky v súvislosti s extrémnymi výkyvmi počasia oslovili ekológa a hydrológa Michala Kravčíka. Zaujímalo nás, či výkyvy počasia v rôznych kútoch sveta spolu súvisia, čím je to spôsobené a či môžeme očakávať ešte horšie počasie.

"Áno, súvisia spolu. V dôsledku poškodzovania, a teda vysušovania kontinentov, sa dostáva obrovské kvantum citeľného tepla do atmosféry, ktoré ju prehrieva. Viac teplého vzduchu v atmosfére v interakcii so studenými vzduchovými vrstvami zrýchľuje chaotický pohyb vzduchových más v atmosfére, ktorá prináša neštandardné počasie tým, že v teplých oblastiach môže snežiť a v studených môže priniesť vlnu teplého počasia, či na jednom mieste vyliať veľa vody z mrakov, alebo dlhodobé suchá," vysvetľuje. Čím bude civilizácia produkovať viac tepla do atmosféry, tým bude počasie chaotickejšie a nevyspytateľnejšie.

Kravčík pozná aj riešenie. Podľa neho treba znižovať produkciu citeľného tepla do atmosféry tým, že dažďovú vodu, ktorá z neba padne, necháme v prostredí kde žijeme a nebudeme ju kanalizovať do oceánov. "Niekto tomu hovorí, že nás Pán Boh trestá. Ja tomu hovorím, že človek sa sám trestá svojou nevedomosťou," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu