Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ďalšie sankcie na Rusov: EÚ varuje Putina, stiahni vojakov, inak príde trest!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri zahraničia Európskej únie prediskutujú v pondelok na zasadnutí možné rozšírenie sankcií proti Rusku ako aj spôsoby pomoci Ukrajine. Reagujú na pokračovanie ozbrojených stretov medzi ukrajinskou armádou a separatistami, ktorých podľa Západu podporuje Rusko. Viaceré krajiny už Moskvu varovali, že ak nestiahne všetkých vojakov, zbrane a vojenskú techniku z východu Ukrajiny, rozšírenie sankcií bude opäť na stole.

"Ak bude Rusko pokračovať v destabilizácii Ukrajiny budú nasledovať ďalšie opatrenia vrátane sankcií," povedal britský premiér David Cameron. Rovnakého názoru je aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Agenda teraz zahŕňa pridanie ďalších osôb na sankčný zoznam," povedala. Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy vyhlásil, že Moskva musí okamžite prestať s poskytovaním zbraní a bojovníkov na východ Ukrajiny a mala by tiež využiť svoj vplyv a presvedčiť povstalcov k dodržiavaniu prímeria. 

EÚ už zaviedla niekoľko sérií sankcií voči ruskej ekonomike vrátane energetického, finančného a obranného sektoru. Rozšírila i zoznam jednotlivcov, ktorí majú zmrazený majetok a zakázaný vstup na územie. Sankcie však zatiaľ výrazne nezmenili postoj Ruska k situácii na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu