Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľkolepé oslavy Halloweenu v New Yorku: Američania nezabudli ani na ebolu

Newyorčania sa obliekli aj ako zombie Lekári bez hraníc. Zobraziť galériu (8)
Newyorčania sa obliekli aj ako zombie Lekári bez hraníc. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Oslavy anglosaského ľudového sviatku Halloween ovládli v posledný októbrový deň ulice radu amerických miest. A podobne ako v predchádzajúcich rokoch aj teraz sa v nich miešali tradičné prevleky s tými módnymi pre danú sezónu.

Napríklad v New Yorku v tradičnom halloweenskom sprievode masiek vo štvrti Greenwich Village sa v piatok objavili postavy v prevlekoch za zombie, superhrdinu, kovboja, ale i napríklad za vírus eboly, ktorá naďalej vyčíňa v západnej Afrike a ktorá kvôli prípadom nákazy a úmrtia v USA vzbudila v tejto krajine pozornosť a aj určitú paniku. 
 
Podľa agentúry AP si jedna z účastníčok sprievodu na Manhattane navliekla komplikovaný kostým znázorňujúci proces "vymlátenia eboly" s mnohými blikajúcimi svetielkami a balónikmi. Iným symbolom podliehania móde bol potom účastník, ktorý sa prezliekol za pápeža Františka, pretože mu to pripadalo obzvlášť vtipné. 
 
 
Nasledovali potom opäť tradičnejšie úbory najrôznejších príšer po prevleky za egyptských faraónov, prípadne kráľovnú Kleopatru. Nechýbali ani obľúbené Korytnačky Ninja, Pocahontas, Marilyn Monroe či rôzne druhy ovocia. Inak ako obvykle vládla v sprievode karnevalová nálada sprevádzaná ohlušujúcou hudbou a podľa rastúceho účinku alkoholu aj uvoľnenej zábavy. 
 
 
Halloween vznikol z predkresťanského keltského sviatku Samhain podľa keltského boha Samhaina, ktorý bol podľa viery starých Keltov pánom mŕtvych. Podľa keltskej viery bol túto noc predel medzi svetom živých a mŕtvych najmenší zo všetkých dní v roku. Oslavy Halloweenu pochádzajú približne už z obdobia 5. storočia, kedy ho oslavovali Kelti v Škótsku a Írsku ako koniec leta a príchod zimy. V novodobej histórii sa najväčšej priazni teší v USA, ktoré majú všeobecne slabosť pre hororové témy.
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu