Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MADRID: Obvinený z útokov vraj informoval políciu o výbušninách

MADRID - Informátor polície, ktorý je podozrivý zo spoluúčasti na teroristických útokoch na madridské vlaky, súdu v utorok povedal, že políciu upozornil na výbušniny použité pri útokoch.

27-ročný Maročan Rafa Zouhier je obžalovaný, že pri nákupe výbušnín pôsobil ako sprostredkovateľ medzi teroristami a Španielmi, ktorí výbušniny ukradli z bane. Zouhier tvrdí, že je nevinný a že nemôže za to, že polícia na základe jeho informácie nekonala. "Povedal som im o výbušninách, ktoré použili vo vlakoch. Ľudia si myslia, že som len donášač, no ja som sa snažil zachrániť 200 životov," vyhlásil. Zouhier priznal, že sa zúčastnil na stretnutiach o kúpe výbušnín, no tvrdí, že o konkrétnom pláne na teroristický útok nevedel.

Pri útokoch na štyri vlaky v Madride, najväčšom teroristickom útoku na španielskom území, zahynulo 11. marca 2004 191 ľudí a ďalších 1824 bolo zranených. V procese, ktorý sa začal pre desiatimi dňami, je obvinených celkovo 29 ľudí. Vypovedať má viac ako 600 svedkov a 107 expertov z rôznych oblastí. Proces by mal vyvrcholiť vynesením rozsudkov v októbri. Počas procesu zatiaľ popreli vinu všetci obžalovaní. Siedmim obvineným hrozí trest takmer 40 tisíc rokov odňatia slobody, aj keď podľa španielskych zákonov je najdlhšia možná doba strávená vo väzení v skutočnosti 40 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu