Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Silné zemetrasenia v Číne a Mexiku: Zatiaľ päť mŕtvych

Zemetrasenie v Číne Zobraziť galériu (5)
Zemetrasenie v Číne (Zdroj: SITA)

MEXIKO/KCHUN-MING – Zemetrasenie s magnitúdou 6,2 zasiahlo dnes oblasť Kalifornského zálivu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú geologickú službu USGS.

USGS dodala, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo približne 121 kilometrov západne až juhozápadne od mexického mesta El Dorado v hĺbke asi 10 kilometrov. Zatiaľ neboli hlásené správy o obetiach ani materiálnych škodách.

Silné zemetrasenie zasiahlo provinciu Jün-nan, zatiaľ hlásili päť mŕtvych

Silné a plytké zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zasiahlo dnes juhozápadnú čínsku provinciu Jün-nan. Podľa prvých správ štátnych médií si vyžiadalo iba malý počet obetí na životoch v riedko obývanej, hornatej oblasti krajiny. Americká geologická služba USGS aktuálne informovala, že epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 156 kilometrov severne od mesta Ťing-chung a vyskytlo sa v malej hĺbke 10,9 kilometra.

Zemetrasenie v Číne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Oficiálna štátna tlačová agentúra Sinchua informovala, že otrasy bolo cítiť v provinčnom hlavnom meste Kchun-ming, ako aj v niekoľkých ďalších veľkomestách provincie. Okres Ťing-ku, kde ležalo epicentrum, sa nachádza v odľahlej, zväčša vidieckej horskej časti provincie Jün-nan. Denník čínskej komunistickej strany People's Daily informoval, že okres je domovom pre približne 300.000 ľudí, patriacich prevažne k etnickým menšinám.

Sinchua citovala okresného predstaviteľa, podľa ktorého sa domy triasli niekoľko sekúnd a zo striech padali škridly, pričom obyvatelia vybiehali von do ulíc. Štátny rozhlas informoval, že zahynulo päť ľudí a vyše 20 ďalších osôb utrpelo zranenia, ale počet obetí pravdepodobne ešte narastie. Fotografie na blogu agentúry Sinchua na sieti Weibo zachytávali rozbité škridly a tehly na zemi v jednej dedine a pukliny v múroch niektorých nízkych domov.

Zemetrasenie v Číne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Na miesto katastrofy sa ponáhľalo vyše 1000 záchranárov vrátane vojakov. Viezli aj stany, prikrývky a ďalšie humanitárne potreby, dodala štátna televízia. Inú časť provincie Jün-nan zasiahlo zemetrasenie v auguste, malo magnitúdu 6,3 a zahynulo počas neho najmenej 615 ľudí, pričom ďalších vyše 100 je nezvestných. Zemetrasenia sú v tejto oblasti časté. Zemetrasenie v susednej provincii S'-čchuan si v roku 2008 vyžiadalo takmer 70.000 ľudských životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu