Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Severnej Kórei prebieha revolúcia: Kimova choroba je vymyslená, tvrdí bývalý šéf tajnej služby!

Kim Čong-Un Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-Un (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG – Už mesiac nie je vôbec vidieť a špekuluje sa o diktátorovom konci. Severokórejský líder Kim Čong-un podľa vysokopostaveného utečenca už nie je pri moci. Teraz by mal v chudobnej krajine s jadrovým arzenálom prebiehať boj o moc. Žije vôbec ešte Kim a kto sa chystá prevziať moc?

Biť o moc sa majú dve skupiny. Jedna stále trvá na totalitnom ovládaní spoločnosti zatiaľ čo druhá je za otvorenie sa krajiny svetu. „Na jednej strane sú tu ľudia, ktorí sa snažia udržať monopol moci, na druhej však nestoja odporcovia režimu, ale tí, ktorí v politickom zmysle chcú získať väčší vplyv,“ tvrdí zase bývalý člen kontrarozviedky Čang Čin-sung.

Ľudia, ktorí sa dostali v poslednej dobe do KĽDR, tvrdia, že sa zlepšilo zásobovanie na trhoviskách. Dajú sa kúpiť veci každodennej potreby, čo naznačuje, že sa presadili zástancovia otvorenejšej ekonomiky.

Novým zástupcom v Národnej obrannej komisii sa medzitým stal Hwang Pchjong So. Muž číslo dva v hierarchii už prišiel do Južnej Kórei a prisľúbil ďalšie politické jednania. Podľa oficiálnej verzie je Kim stále chorý. Mal absolvovať operáciu členkov, z ktorej sa dáva dokopy. Teraz sa vynárajú nové verzie absencie mladého vodcu.

Kim obľubuje basketbal. Na fotke s hviezdnym hráčom Dennisom Rodmanom
Zobraziť galériu (3)
Kim obľubuje basketbal. Na fotke s hviezdnym hráčom Dennisom Rodmanom  (Zdroj: SITA)

Vraj má trpieť obezitou a cukrovkou. Je o ňom známe, že si potrpí na chutné jedlo. Čang si však myslí, že k prevratu došlo už v roku 2013 a z úzadia riadia krajinu vplyvní ľudia. Novým pánom je podľa ďalších expertov na problematiku Oddelenie pre organizáciu a riadenie Kórejskej strany.

Analytik ázijského odboru Bieleho domu Victor Cha sa domnieva, že pád Kim Čong Una by znamenal pre krajinu pohromu. „Zrútila by sa ako domček z karát. Kim je významný symbol, ktorý pomáha udržať KĽDR pohromade,“ dodáva. Chýba už len spúšťací impulz. Do úvahy prichádzajú aj iné alernatívy.

Práve Oddelenie pre organizáciu a riadenie, ktoré vybudoval Kim, aby sa zbavil vplyvu ľudí spojených s jeho otcom Kim Ir Senom.

Podľa juhokórejského ministra pre zjednotenie Rju Kihl Čoa severokórejský vodca žiadne zdravotné problémy nemá. Má správy z najužšieho vedenia KĽDR, ktoré naznačujú mocenský boj. Kto je za tým sa stále ešte špekuluje.

Za Kimovým zmiznutím nemá byť choroba
Zobraziť galériu (3)
Za Kimovým zmiznutím nemá byť choroba  (Zdroj: SITA)

Severokórejský líder Kim Čong-un absolvoval v polovici septembra operáciu oboch členkov a momentálne sa z nej zotavuje na klinike v Pchjongjangu. Kim sa venuje rehabilitáciám na prestížnej klinike Bonghwa Clinic, kde sa liečia prominenti severokórejského režimu. Zranenie utrpel už dávnejšie počas jednej z inšpekčných ciest po krajine, ale dlhší čas ho ignoroval.

Kim, ktorý má údajne 31 rokov, sa objavil na verejnosti naposledy 3. septembra na koncerte. Videozáznam ukázal, že pri chôdzi kríval a podopieral sa paličkou. Zasadnutie parlamentu bolo minulý štvrtok prvou významnou akciou, na ktorej sa nezúčastnil, odkedy pred troma rokmi prevzal moc v krajine.

Komentáre k videozáznamom, ktoré boli odvtedy odvysielané, sú plné konštatovaní, že Kim pôsobí dojmom chorého človeka. Rozhlasová stanica Hlas Ameriky pritom upozornila na bezprecedentnosť prístupu severokórejských kameramanov, ktorí sa ani len nepokúsili skryť fyzický hendikep vodcu alebo jeho zdravotný problém.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu