Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vojnové zločiny Islamského štátu: Sexuálne otrokyne ponúkajú na trhu aj s cenovkami

Ženy, ktoré odmietli konvertovať, ponúkajú ako sexuálne otrokyne. Zobraziť galériu (2)
Ženy, ktoré odmietli konvertovať, ponúkajú ako sexuálne otrokyne. (Zdroj: SITA)

NEW YORK/MOSUL/NINEVEH - Najnovšia správa Organizácie spojených národov (OSN) šokuje verejnosť detailmi o zaobchádzaní členov organizácie Islamský štát so ženami a deťmi. Podľa dostupných informácií ešte v auguste bojovníci uniesli 400 až 500 žien a doviezli ich do citadely Tal Afar v irackom meste Nineveh, niektoré následne predávali na trhu aj s cenovkami.

Až 150 z nich, väčšinou nevydatých žien a dievčat prevažne z Yazidi a kresťanských komunít, potom previezli do Sýrie a ponúkli ich na predaj ako sexuálne otrokyne členom ISIL, uvádza agentúra Reuters. Ženy, ktoré mali zamestnanie, boli okamžite zabité. Išlo zväčša o doktorky a právničky, ale aj o iné profesie.

V správe sa ďalej píše, že ponúkali ženy, ktoré odmietli konvertovať, pričom predchádzajúce manželstvá sa neuznávali. Informácie priniesol aj web americkej stanice National Public Radio. Podľa magazínu Foreign Policy takýmto ženám na trhu v Mosule nalepili dokonca cenovky!

Američania zaútočili na Islamský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

OSN označila tieto ohavné činy ako vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Ich správa je založená na výpovediach viac ako 500 svedkov, ktorí potvrdili porušovanie ľudských práv extrémistami z Islamského štátu. Výpočet zločinov je skutočne hrozný.

„Patria medzi ne útoky priamo zamerané na civilistov a civilné infraštruktúry, popravy a ďalšie cielené zabíjanie civilistov, únosy, znásilňovanie a iné sexuálne a fyzické násilie páchané na ženách a deťoch, násilný nábor detí, ničenie a znesvätenie miest náboženského alebo kultúrneho významu, bezohľadné ničenie a rabovanie majetku a popretie základných slobôd,“ uvádza správa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu