Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

S tým nepočítal: Ruský dôstojník si dal opraviť počítač na Ukrajine a z armády ho vykopli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vojenský súd v Moskve dnes uložil dvojročný podmienečný trest plukovníkovi ruskej armády, ktorý zveril svoj ​​pokazený počítač do rúk pracovníkov ukrajinského servisu. Pevný disk jeho notebooku podľa rozsudku obsahoval tajné informácie o metódach ruskej elektronickej špionáže. Pred podstatne prísnejším obvineniami z vlastizrady dôstojníka zachránil len fakt, že vojenské tajomstvo do cudziny zámerne odovzdávať nechcel.

Plukovník Vitalij Zacharčenko bol v čase svojho činu šéfom oddelenia ruskej vojenskej kontrarozviedky, ktorá sa zaoberala elektronickým zberom dát. Podľa agentúry ITAR-TASS mal prístup k dokumentom označeným "tajné" a "prísne tajné". Keď sa mu pokazil jeho notebook, odovzdal ho svojej sestre, ktorá má ukrajinské občianstvo. Tá s počítačom odišla na Ukrajinu, kde do nechala opraviť. 

Na počítači bol údajne tajný rozkaz ruského ministra obrany a uznesenie ruskej vlády o spôsoboch vedenia rádiolokačného boja. Súd analýzou týchto dokumentov dospel k záveru, že k vážnejšiemu vyzradeniu štátneho tajomstva nedošlo. Odsúdený navyše vo svojej predchádzajúcej práci dosiahol úspechy, ktoré ale súd vo verdikte bližšie nešpecifikoval. Pretože Zacharčenko nemal v úmysle poškodiť štát, súhlasil vojenský sudca s podmienečným trestom. S ďalšou službou v armáde už však odsúdený plukovník počítať nemôže.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu