Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vodca krymských Tatárov kritizoval okupáciu ČSR: Za vás som sedel v base, vy teraz mlčíte!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter, SITA)

BRATISLAVA – Kritizoval Sovietsky zväz a na tri roky dostal basu! Teraz kritizuje predstaviteľov bývalého Československa za to, že sú mierni voči ruskej agresii na Kryme. Podľa neho by sa mali voči ruským imperialistickým chúťkam tvrdo postaviť.

Bývalý sovietsky disident a vodca krymských Tatárov Mustafa Džemilev sa obul do predstaviteľov Československa. Keď nás v roku 1968 okupovali vojská Varšavskej zmluvy, on to kritizoval a za to strávil až tri roky v base. Reagoval tak na slová predstaviteľov našich republík, ktorí ruskú agresiu na Kryme a následné sankcie dostatočne neodsúdili.

Džemilev vie, o čom hovorí. Sám sa postavil proti Sovietskemu zväzu a skončil v base. „Keď bolo v roku 1968 okupované Československo, vedeli sme, že ak o tom budeme rozprávať, môžeme ísť do basy. Ja som protestoval za Československo a posedel som si tri roky vo väzení!“, hovorí vo videu Mustafa Džemilev.

„Teraz Rusi okupujú moju vlasť a nepočujeme žiadne slová povzbudenia, pretože by niekto prišiel o peniaze kvôli sankciám. Na svete by mali existovať nejaké morálne hodnoty. Ak budeme myslieť iba na seba a na naše vlastné záujmy, demokraciu a slobodu neubránime. Potrebujeme solidaritu celého sveta,“ kritizuje predstaviteľov Československa Džemilev.

Vodca krymských Tatárov kritizoval
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Slovenský premiér Fico a český prezident Zeman sa už dávnejšie nechali počuť, že sankcie sú nezmyselné a prinesú len viac škody. Považujeme sankcie za kontraproduktívne, za neriešiace problém na Ukrajine. Prvá a druhá vlna sankcií ukázali skôr eskaláciu napätia. Preto ja som mimoriadne nervózny zo sankcií a považujem ich za nezmysel, lebo na ne doplatia ľudia, hovoril premiér Fico.

„Nie som presvedčený, že sankcie a protisankcie môžu viesť k upokojeniu rusko-ukrajinského konfliktu. Naopak, môžu konflikt eskalovať,“  povedal českým médiám Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu