Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama chce Islamský štát vymazať z povrchu zemského: Oznámil plán USA!

Barack Obama Zobraziť galériu (8)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Po rokoch sľubov, že nezatiahne Spojené štáty do ďalšej "hlúpej" vojny, ako nazýval inváziu do Iraku, vedie teraz americký prezident Barack Obama USA do najkrvavejších a najkrutejších konfliktov sveta.

Ani nie po troch rokoch od stiahnutia sa vracajú americkí vojaci do Iraku a budú zasahovať zrejme tiež do občianskej vojny v Sýrii. Ako k novej Obamovej stratégii napísal denník The New York Times, prezident sa však stále snaží odlíšiť svoju kampaň od vojen, ktoré začal jeho predchodca George Bush v Iraku a Afganistane. 

Má ísť podľa jeho predstáv skôr o operácie podobné tým, ktoré USA vykonávajú proti teroristom v Jemene, Pakistane alebo Somálsku. O presne mierené nálety, o ktorých sa verejnosť väčšinou dozvedá len zriedka. Cieľom je zničiť jednotky a zázemie organizácie, ktorá si hovorí Islamský štát a vyhlásila kalifát na severe Iraku a Sýrie. Obama zdôrazňuje, že na rozdiel od Bushových operácií v tomto prípade nehrozia americké obete. Napriek tomu sa ale v Iraku ocitne 1600 vojakov v úlohe poradcov. Ak začne pracovať iracká vláda a podarí sa jej stmeliť všetky bojové sily, ktoré má Irak k dispozícii, budú americké nálety v Iraku podporou týchto pozemných síl. 

Islamský štát
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

V prípade Sýrie však Obama mnohé nevysvetlil. Ako chcú USA a ich spojenci využiť umiernenú sýrsku opozíciu, ktorá sa nechala radikálmi bojujúcimi rovnako proti Damasku odsunúť na druhú koľaj? A ako chcú bojovať proti IS v Sýrii bez súhlasu prezidenta Assada a bez toho, aby zároveň jeho postavenie neupevnili?  Hoci sa Obama odhodlal k niečomu, čím byť nechcel, jeho kritikom to podľa stanice BBC stále nestačí. Bývalý viceprezident Dick Cheney v stredu znova Obamu kritizoval za predčasné stiahnutie armády z Iraku, ktoré je podľa republikánov príčinou súčasného chaosu. 

Bývalý Obamov bezpečnostný poradca Barry Pavol sa domnieva, že Obama stále veľmi váha. "Myslím, že týmito polovičnými krokmi prezident svojich cieľov v Sýrii nedosiahne. Jeho stratégia je zadržiavacia, ale nebude schopná nepriateľa poraziť. Kto chce nad IS zvíťaziť, musí ísť do Sýrie naplno, a na to prezident pripravený nie je," povedal. 

Islamský štát
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Vyslúžilý americký generál Paul Eaton je práve opačného názoru. "Dúfam, že prezident odolá tlaku, aby predviedol rýchly výsledok, a že bude postupovať vytrvalo a metodicky spolu s koaličnými partnermi. Problém sa bude riešiť mesiace a roky, nie dni alebo týždne," vyhlásil. BBC upozorňuje, že americká verejnosť, ktorá sa dlho bránila ďalšiemu vstupu USA do vojen vedených inými, zmenila názor po zverejnení vrážd novinárov Stevena Sotloffa a Jamesa Foleyho. IS im obom odrezal hlavy. Podľa prieskumov si teraz americká verejnosť vojenskú akciu proti IS praje. Rozdiel medzi Bushom a Obamom je ale stále zrejmý. Kým Bush na začiatku operácie v Iraku v roku 2003 hovoril o tom, že invázia bude "šokom a vyvolá hrôzu", Obama hovorí o ťažení, ktoré sa bude vyznačovať "vytrvalosťou a neústupčivosťou".

Sýrska opozícia podporuje Obamu

Západom podporovaná Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl vyzvala dnes americký Kongres, aby čo najskôr schválil plán prezidenta Baracka Obamu v súvislosti s militantmi zo skupiny Islamský štát (IS) po tom, čo Obama po prvý raz povolil americké vzdušné nálety aj v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters.

Islamský štát
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

"Sýrska koalícia... je pripravená a ochotná byť partnerom medzinárodného spoločenstva nielen pri porážke IS, ale aj pri zbavení sýrskeho ľudu tyranie režimu (sýrskeho prezidenta Bašára) Asada," uviedol v písomnom vyhlásení predseda koalície Hádí Bahrá.

Spojené štáty budú stáť na čele širokej koalície, ktorá povedie vytrvalé a neľútostné ťaženie zamerané na zničenie militantov z organizácie Islamský štát bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú, uviedol dnes v prejave k národu Obama. Podľa Obamu IS nepredstavuje nebezpečenstvo len pre krajiny Blízkeho východu a severnej Afriky, ale ohrozuje aj životy, zdravie a majetok Američanov, ktorí v týchto oblastiach pôsobia.

Islamský štát
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Lajčák: Islamský štát je obrovská hrozba pre našu civilizáciu

Kroky vedúce k zničeniu militantnej skupiny Islamský štát (IS) sú logickým a zákonitým vyústením, pretože IS je obrovská teroristická hrozba a celková hrozba pre našu civilizáciu. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

"To sú ľudia, ktorí v zásade vyznávajú filozofiu, že pokiaľ nezdieľate ich ideológiu, tak nemáte právo žiť, čo sme videli viackrát v praxi. Je to ohromné zlo, ktorému sa treba postaviť a som rád, že Spojené štáty istým spôsobom zavelili do boja," konštatoval s tým, že táto téma rezonovala na minulotýždňovom summite NATO vo Walese. Poukázal na vytváranie medzinárodnej koalície krajín, ktoré sa chcú zapojiť do zničenia Islamského štátu. "Musíme tento fenomén zastaviť, lebo v opačnom prípade by sme sa nenazdali a klopali by na naše dvere," upozornil Lajčák.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko sa podľa neho určite nejakou formou stane súčasťou tejto koalície. O tom, ako by mal vyzerať konkrétny príspevok SR, ale vláda zatiaľ nehovorila. Lajčák naznačil, že by mohlo ísť o poskytnutie výcviku irackým ozbrojeným silám a Kurdom čeliacim IS v pozemných operáciách v Iraku. "Sme si vedomí svojej zodpovednosti, lebo je to hrozba, ktorá sa týka aj nás, takže si nebudeme pred ňou zatvárať oči," deklaroval minister.

Americký prezident Barack Obama v stredu (10.9.) v prejave k národu vyhlásil, že Spojené štáty budú stáť na čele širokej koalície, ktorá povedie vytrvalé a neľútostné ťaženie zamerané na zničenie militantov z organizácie IS bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú.

Barack Obama
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Pôjde o letecké útoky, nie pozemnú vojnu. Do Iraku USA vyšlú ďalších 475 vojenských poradcov, ktorí posilnia kontingent približne 1000 príslušníkov amerických ozbrojených síl, ktorí už v Iraku pôsobia.

Najvyšší predstavitelia NATO na summite vo Walese prerokovali stratégiu boja voči sunnitským militantom, ktorí obsadili veľké časti území v Iraku a Sýrii. Americký minister zahraničných vecí John Kerry zároveň vyzval spojencov, aby podporili formujúcu sa koalíciu. Veľká Británia následne oznámila, že pošle guľomety a muníciu do Iraku na pomoc novej vláde v boji proti militantom z IS. Pridala sa tak k Nemecku, Francúzsku a Taliansku, ktoré tiež súhlasili s dodávkami zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu