Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Turecké bezpečnostné jednotky sa dostali do potýčky s Kurdmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecké bezpečnostné jednotky dnes zakročili na hraniciach so Sýriou slzotvorným plynom a vodnými delami proti desiatkam Kurdov, ktorí tade v desiatkach tisícoch prúdia v úteku pred represáliami sunnitskej extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Úrady hranice dočasne uzatvorili a utečenci sa nakopili na sýrskej strane hraničnej línie, opisuje agentúra AP. O príčine potýčok však prišli protichodné správy. Štátna tlačová agentúra Anatólia uviedla, že kurdskí demonštranti začali hádzať kamene na príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí zabraňovali desiatkam prizerajúcich sa Kurdov priblížiť sa k hranici.

Súkromná televízia NTV zase informovala, že bezpečnostné jednotky bránili prejsť cez hranice skupinke Kurdov, ktorá tvrdila, že ide na pomoc obliehaným Kurdom v Sýrii.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) uvádza, že za posledných 24 hodín prekročilo hranice do Turecka odhadom približne 70.000 sýrskych Kurdov, utekajúcich pred Islamským štátom. Zodpovedné turecké orgány i OSN sa pripravujú na možnosť, že v nasledujúcich dňoch utečú do Turecka až stovky tisícov sýrskych Kurdov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu