Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britský dokument odhalil krutý osud Rómov: Mladá panna stojí 3 500 libier!

(Zdroj: YouTube)

LONDÝN - V Británii vznikol dokument s názvom Rómsky dohadzovač, ktorý sa venuje tradičným sobášnym zvykom rómskych komunít, súčasťou ktorých je aj kupovanie si nevesty. Pre sobáše neplnoletých detí sa však dostávajú do konfliktu so zákonom.

V Európe žije viac ako šesť miliónov Rómov a tisícky z nich sa v posledných rokoch prisťahovali do Británie. Väčšina novousadlíkov sa prispôsobila britskému spôsobu života, ale niektorí ešte nasledujú starý konzervatívny zákon zvaný „pachiv“. Pre tých, ktorí žijú podľa tradícií pachiv, platí pravidlo skorého sobáša po nástupe puberty. Toto pravidlo však porušuje zákony vo Veľkej Británie, kde sa za hranicu pohlavnej dospelosti považuje vek 16 rokov.

Adrian je bystrý chlapec, ktorý žije so svojou rodinou v skromnom viktoriánskom radovom dome na okraji Oldhamu. Rodina opustila Maďarsko pred dvoma rokmi, keď sa presťahovala do Británie v túžbe po lepšom živote. Kým Adrian upratuje svoju izbu, starostlivo skladá a balí svoje oblečenie, vysvetľuje, že jeho prioritou nie je škola - namiesto toho sa chce učiť cigánskej tradícii, ktorú zdedil po svojom otcovi v rámci prípravy na manželstvo.

Adrianov otec Sanko, 48-ročný muž, ktorý vyžaruje autoritu, s hlasom ako brúsny papier a odzbrojujúcim úsmevom. Sanko má deväť detí a 15 vnúčat a teraz chce vidieť Adriana, jeho najmladšieho syna, oženeného čo najskôr. Po krátkom miestnom vyhľadávaní Sanko určíl 15-ročnú  rómsku dievčinu Esme ako potenciálnu nevestu.

Adrianovým otcom je Sanko, 48-ročný muž, ktorý vyžaruje autoritu, s hlasom ako brúsny papier a odzbrojujúcim úsmevom. Sanko má deväť detí a 15 vnúčat a teraz chce vidieť Adriana, svojho najmladšieho syna, oženeného čo najskôr. Po krátkom miestnom vyhľadávaní Sanko určil 15-ročnú rómsku dievčinu Esme ako potenciálnu nevestu.

Počas veterného večera na konci marca, Sanko, Adrian a iní členovia jeho rodiny cestujú do domu Esmy, aby jej rodine formálne navrhli manželstvo. Esme ešte netuší, čo sa má stať. Stále chodí do školy a pokiaľ ide o kontakt s Adrianom, zatiaľ s ním iba tancovala na rómskom bále. Kým niektorí by v tom mohli tušiť začiatky rodiacej sa tínedžerskej romantiky, pre Adrianových rodičov je to racionálna voľba. Adrianova mama o Esme hovorí: „Je to mladé dievča. Budeme ju učiť. Nebudeme ju biť. O pár rokov bude veľmi trpezlivou manželkou.“

Sanko ponúka Esminým rodičom 3 500 libier (asi 4 400 eur) v hotovosti vopred, aby pre svojho syna zabezpečil jej ruku v manželstve. Aj keď sú takéto vklady samozrejmosťou a svadba sa môže uskutočniť aj bez výmeny peňazí z ruky do ruky, stále by okolo Esmy mohli krúžiť potencionálni nápadníci a Sanko chce, aby vyhral Adrian.

O hodinu neskôr, v Esminom dome, sedí mladý pár mlčky, vymieňajúc si vzájomné pohľady. Podľa zyku pachiv vyjednáva podmienky hlava rodiny. V rómskej tradícii zvyčajne dominuje patriarcha, ale v Esminej rodine je to babička menom Banats. V stiestenej zadnej miestnosti domu obe rodiny vyjednávajú dohodu. Sanko chce nevestu pre svojho syna, preto Esme priamo navrhuje sobáš. Ona je však zmätená a príliš plachá, aby odpovedala. Jej babička však nie je prekvapená.

Rovnako ako mnoho iných Rómov z východnej Európy, aj Mesmina babička, ktorá pochádza z Maďarska, sa vydávala ako 14-ročná. Má však dosť odvahy na to, aby Sankov návrh odmietla aj napriek finančnej hotovosti, ktorú ponúka – a ona odmieta.

Ukazuje sa, že toto je len začiatok Sankovej cesty získať pre Adriana nevestu. V Británii je množstvo tradičných rómskych rodín hlboko znepokojených tým, že im úrady vezmú deti, ak budú podporovať skoré manželstvá. Rómske rodiny však porušujú zákony a ich zvyky sú v Británii považované za ilegálne a nemorálne. Informácie sprostredkoval britský denník The Independent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu