Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Britská polícia vyzvala verejnosť, aby jej pomohla nájsť možných teroristov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská polícia vyzvala dnes verejnosť, aby jej pomohla identifikovať potenciálnych teroristov po tom, ako vražda amerického novinára upriamila v krajine pozornosť na extrémizmus.

Zástupca komisára metropolitnej polície Mark Rowley povedal, že účasť osoby s britskou štátnou príslušnosťou na vražde Jamesa Foleyho zdôraznila potrebu identifikácie tých, ktorí by mohli cestovať do zahraničia, aby sa zúčastnili na bojoch, alebo u ktorých existuje riziko radikalizácie.

Rowley vyhlásil, že vyšetrovatelia robia významné pokroky pri objasňovaní Foleyho vraždy, ale nebudú v prípade poskytovať priebežné komentáre.

Britskí činitelia zdôraznili odhodlanie bojovať proti hrozbe ľudí odchádzajúcich na Blízky východ, aby sa zúčastnili na moslimskej svätej vojne džihád. V Británii existujú obavy, že bývalí bojovníci sa vrátia domov, aby začali páchať útoky. Rowley dodal, že v prvej polovici roka zadržali 69 osôb.

Obama sľubuje boj proti Islamskému štátu

Americký prezident Barack Obama v utorok prisľúbil, že vrahovia novinára Jamesa Foleyho budú potrestaní za svoj zločin. Spojené štáty podľa neho nezabudnú a "barbarských teroristov" postavia pred spravodlivosť. Obama tak opäť reagoval na popravu Foleyho, ktorého po dvoch rokoch zadržiavania v Sýrii zabili militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát. Popravu nahrali na videozáznam. Obama tiež pripustil, že boj proti Islamskému štátu nebude ľahký, zdôraznil však, že jeho vláda urobí všetko na ochranu Američanov. "Vykorenenie rakoviny ako Islamský štát nebude ľahké a nebude rýchle," vyhlásil.

Islamský štát zabral v posledných mesiacoch rozsiahle územia v Iraku aj v Sýrii. Obama už povolil cielené letecké nálety proti pozíciám islamistov na severe Iraku. Americká administratíva už zvažuje aj možnosti boja proti skupine v Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu