Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Experti analyzovali VIDEO popravy Jamesa Foleyho: Ich zistenia vás prekvapia!

Novinár James Foley a člen Islamského štátu
Novinár James Foley a člen Islamského štátu (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Video s popravou amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorú ako „Posolstvo Amerike“ nedávno zverejnili militanti Islamského štátu na sociálnych sieťach, je podľa vyjadrení niektorých odborníkov zostrihané.

Analytici tvrdia, že na videu sa nachádza niekoľko nezrovnalostí a Foley bol podľa nich zavraždený mimo záberov kamery. Video malo v prvom rade slúžiť ako propagandistický ťah islamských militantov. Odborníci považujú video za umne zostrihaný materiál s použitím moderných technických trikov. Forenzný expert pre denník Times povedal, že nie je vidieť žiadnu krv, hoci video zobrazuje najmenej šesť ťahov nožom v hornej časti novinárovho krku. Zvuky, ktoré Foley vydáva, nie sú v súlade s tým, čo možno očakávať. Vyzerá to dokonca tak, že v určitej časti musel novinár opakovať riadok svojej výpovede.

Expert, ktorý bol poverený skúmaním Foleyho záznamu, zhodnotil video ako cielený zostrih: „Myslím si, že to bolo hrané. Môj pocit je taký, že poprava bola vykonaná až po tom, čo kameru zastavili.“ Vyzerá to však tak, že nikto nepochybuje o jej vykonaní. Odborníci tiež predpokladajú, že Brit, ktorý mal na videu novinára zavraždiť, nebol jeho skutočným katom, ale bol iba tlmočníkom posolstva pre anglicky hovoriace publikum. Podľa vyjadrenia špecialistu pre Stredný východ sa kvalita filmovej produkcie, ktorú vlastnia džihádisti z IS, výrazne zlepšila. Disponujú teda technikou na vytvorenie takéhoto typu videozáznamu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu