Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Izraelčania varujú svet: Hamas je ako Islamský štát!

V Pásme Gazy sa naďalej bojuje
V Pásme Gazy sa naďalej bojuje (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Operácia pásme Gazy bude pokračovať dovtedy, pokým nebude zaručená bezpečnosť obyvateľov Izraela. Oznámil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý súčasne prirovnal palestínske hnutie Hamas k radikálom z Islamského štátu.

"Sme odhodlaní pokračovať v operácii a nezastavíme sa skôr, než sa občanom Izraela nevráti maximálna možná bezpečnosť a pokoj," vyhlásil Netanjahu na tlačovej konferencii v Tel Avive.

Podľa jeho slov hnutie Hamas pristupuje k civilnému obyvateľstvu s brutalitou, ktorá sa podobá praktikám bojovníkov Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii. Hamas je "vetva rovnakého stromu" ako IS, tvrdí šéf izraelskej vlády.

Od utorňajšieho popoludnia, keď stroskotalo šesťdňové dočasné prímerie, palestínski militanti vystrelili na Izrael okolo 100 rakiet.

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo od začiatku konfliktu v Gaze (8. júla) už vyše 2000 Palestínčanov, prevažne civilistov. Izrael udáva na svojej strane 64 zabitých vojakov a tri civilné obete. Palestínski militanti celkovo vystrelili na židovský štát vyše 3700 rakiet, ktoré vyhnali do krytov milióny Izraelčanov.

Izraelský nálet na Rafah si vyžiadal najmenej šesť obetí

Najmenej šesť ľudí zahynulo v noci na dnes počas izraelského náletu, ktorý zasiahol husto obývanú štvrť v pásme Gazy. S odvolaním sa na palestínske policajné zdroje o tom informovala agentúra AP.

Izraelský vzdušný útok podľa polície zničil štvorposchodovú budovu v meste Rafah na juhu písma Gazy. Záchranári stále pátrali po ďalších osobách, ktoré mohli uviaznuť pod troskami stavby. Nálet bol jedným z 20 útokov, ktoré izraelská armáda podľa vlastného vyjadrenia podnikla od dnešnej polnoci v Gaze.

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo od začiatku konfliktu v Gaze (8. júla) už vyše 2000 Palestínčanov, prevažne civilistov. Izrael udáva na svojej strane 67 zabitých vojakov a tri civilné obete. Palestínski militanti celkovo vystrelili na židovský štát vyše 3700 rakiet, ktoré vyhnali do krytov milióny Izraelčanov.

BR OSN je znepokojená skončením prímeria v Gaze

Bezpečnostná rada OSN vyjadrila v noci nadnes "hlboké znepokojenie" nad obnovením vojnového stavu v pásme Gazy medzi Palestínčanmi a Izraelom a vyzvala obe strany, aby obnovili rokovania na urýchlené dosiahnutie "udržateľného a trvalého prímeria".

BR OSN tiež vyzvala obe strany, aby "zabránili v eskalácii situácie a dosiahli okamžité humanitárne prímerie," povedal britský vyslanec pri OSN Mark Lyall Grant.

Nepriateľstvo medzi Palestínčanmi a židovským štátom sa v utorok obnovilo, čím sa skončilo desaťdňové obdobie pokoja zbraní. Bola to najdlhšia prestávka v boji od chvíle, ako Izrael začal 8. júla vojenskú operáciu v pásme Gazy, ktorej cieľom bolo ukončenie raketového ostreľovania z tohto územia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu