Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zraneného poľského jaskyniara po nebezpečnom páde už ošetruje tím odborníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ABTENAU - Poľskému jaskyniarovi, ktorý si včera v jaskyni v rakúskom Salzbursku po niekoľkometrovom páde v hĺbke okolo 250 metrov spôsobil ťažké zranenia, je už poskytovaná lekárska starostlivosť v podzemí. Informovala o tom tlačová agentúra APA s odvolaním sa na slová horského záchranára Wolfganga Gadermayra na improvizovanej tlačovej konferencii v Abtenau.

Lekár s tímom sú už u pacienta, ktorého stav je stabilizovaný. Poliak si však popri viacerých fraktúrach privodil aj otras mozgu a trpí, prirodzene, podchladením organizmu. Aj na zlepšení v tejto oblasti sa pracuje.

Záchranári zatiaľ nemajú presný časový harmonogram operácie, v rámci ktorej by jaskyniara mali dostať na zemský povrch. K dispozícii sú však tri tímy, ktoré sa na tom budú podieľať zrejme v dohľadnom čase, s určitosťou však nie pred polnocou.

Iba niekoľko týždňov po náročnej záchrannej akcii v Berchtesgadenských Alpách, kde sa po šiestich dňoch podarilo dostať na povrch zraneného nemeckého jaskyniara Johanna Westhausera, ktorý uviazol v hĺbke 1000 metrov, tak čaká na sčasti rovnakých špecialistov ďalší tvrdý oriešok.

Ani experti sa zatiaľ nechcú vyjadrovať k trvaniu záchrannej akcie v jaskyni, ku ktorej vchodu sa museli dnes vybrať pešky, pretože leží v nadmorskej výške 2120 metrov a silná oblačnosť znemožňovala prelet do tejto lokality. Našťastie sa situácia v lokalite popoludní zlepšila a vrtuľník sem môže smerovať aj vo večerných hodinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu