Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

EÚ pripravuje oficiálne stanovisko v súvislosti so šírením vírusu ebola

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia je znepokojená rýchlym šírením vírusu ebola v krajinách západnej Afriky. Vlády viacerých členských štátov už upozornili svojich občanov, aby radšej necestovali do Guiney, Libérie či Sierra Leone, kde si epidémia vyžiadala už vyše 900 obetí. Európska komisia (EK) chystá oficiálne vyhlásenie o zaujatí stanoviska, ktoré by malo byť zverejnené v piatok 8. augusta.

Podľa diplomatických zdrojov z prostredia EÚ, vyhlásenie pripravuje eurokomisár pre zdravie Tonio Borg, pravdepodobne v súčinnosti s eurokomisárkou pre humanitárnu pomoc a krízové situácie Kristalinou Georgievovou.

EÚ, ako najväčší poskytovateľ humanitárnej pomoci v globálnom meradle, sa pravdepodobne pridá k ďalším medzinárodným organizáciám, ktoré sa rozhodli finančne pomôcť v boji proti šíreniu vírusu ebola. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) avizovala v uplynulých dňoch program boja proti epidémii za 100 miliónov dolárov. Okolo 149 miliónov eur uvoľní na pomoc najviac postihnutým africkým štátom aj Svetová banka.

Vírus ebola sa dostane na európsky kontinent, nakoľko Španielsko pristúpilo na to, že prevezie domov duchovného Miguela Pajaresa, ktorý sa infikoval vírusom eboly v Libérii. Sedemdesiatpäťročný kňaz osem rokov pracoval v Libérii pre jednu mimovládnu organizáciu. Prítomnosť vírusu v jeho organizme potvrdil pondelkový test. Kňaz, ktorý je veľmi slabý a trpí vysokými horúčkami sa sťažuje na zlé podmienky v nemocnici v Monrovii.

Španielska vláda sa po silnom tlaku verejnosti rozhodla pre repatriáciu Pajaresa. Informáciu pre agentúru Reuters v utorok potvrdilo španielske ministerstvo zdravotníctva. Španielska vláda spresnila, že bude postupovať v súlade s postupmi WHO, platnými pre takéto prípady.

Španielske ministerstvo obrany dnes oznámilo, že lietadlo Airbus 310 je pripravené na let do Libérie, aby priviezlo späť do vlasti misionárskeho kňaza. Ministerstvo dodalo, že sa dokončujú prípravy odletu, ale nie je ešte známe, kedy lietadlo vyštartuje.

Popri duchovnom sú v nemocnici v Monrovii hospitalizované s rovnakou diagnózou aj dve misionárky, sestry Chantal Pascaline Mutwamene z Konga a Paciencia Melgarová z Rovníkovej Guiney. Celkove je od 1. augusta v karanténe šesť misionárov.

Podľa mimovládnej organizácie Nadácia Juan Ciudad sú pomery v nemocnici veľmi zlé. Internetovú petíciu za jeho prevoz podporilo približne 75.000 Španielov. Proti vírusu ebola nie je žiadny známy liek a neexistuje žiadna vakcína na ochranu proti tejto chorobe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu