Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kanada má prvého pacienta nakazeného ebolou, Nigéria vyhlásila mimoriadny stav

Vírus ebola
Vírus ebola (Zdroj: SITA)

TORONTO - V nemocnici v kanadskom meste Brampton v provincii Ontário umiestnili z preventívnych dôvodov do izolácie pacienta, ktorý sa so zvýšenou teplotou a príznakmi podobnými chrípke nedávno vrátil z Nigérie. Tam v súvislosti s epidémiou eboly v západnej Afrike vyhlásili v piatok mimoriadny stav. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

V Nigérii zatiaľ registrujú sedem potvrdených prípadov eboly. Pacienti s podozrivými symptómami a ďalšie desiatky osôb sú kvôli možným rizikám v izolácii. Celkove zaznamenali v Nigérii zatiaľ iba dve úmrtia na ebolu, čo je výrazne menej ako v ďalších troch západoafrických štátoch - Guinei, Libérii a Sierra Leone -, kde na následky eboly zomrelo od februára už takmer 1000 ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok odporučila, aby postihnuté štáty kontrolovali na letiskách odchádzajúcich cestujúcich. Ľudia, ktorí boli v priamom kontakte s pacientmi s ebolou, by z týchto krajín mali odísť najskôr po troch týždňoch. WHO však neodporučila všeobecný zákaz cestovania do alebo zo západnej Afriky.

Nigéria vyhlásila kvôli ebole mimoriadny stav

Mimoriadny stav vyhlásil dnes v Nigérii v súvislosti s epidémiou eboly prezident Goodluck Jonathan. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nigéria je najľudnatejšou africkou krajinou a momentálne patrí medzi štyri štáty čierneho kontingentu, ktoré zápasia s epidémiou eboly.

Na rozdiel od Guiney, kde epidémia vypukla na prelome februára a marca, či Libérie alebo Sierry Leone, nebojujú zdravotníci v Nigérii zatiaľ so stovkami infikovaných vírusom, proti ktorému ešte neexistuje efektívny liek ani terapia.

V Nigérii sa prvý prípad ochorenia skončil hneď smrťou pacienta. Išlo o Američana Patricka Sawyera, ktorý skolaboval na medzinárodnom letisku v Lagose a neskôr na následky infekčného ochorenia zomrel.

Aj ďalšie prípady výskytu ochorenia súvisia s okruhom osôb, ktoré s ním prišli do kontaktu, predovšetkým v nemocničnom zariadení.

V Nigérii zatiaľ registrujú sedem potvrdených prípadov eboly. Pacienti s podozrivými symptómami a ďalšie desiatky osôb sú kvôli možným rizikám v izolácii. Celkove zaznamenali v Nigérii zatiaľ iba dve úmrtia na ebolu, čo je výrazne menej ako v troch ostatných štátoch, ktoré zasiahla terajšia epidémia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu