Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Libanone opäť vypukli bojové konflikty, militanti porušili prímerie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: timesofisrael.com)

BEJRÚT - Bojové konflikty dnes nadránom opäť vypukli v libanonskom pohraničnom meste Arsal, ktoré obsadili islamistickí extrémisti zo susednej Sýrie. Dohodnuté prímerie sa v noci na dnes zrútilo, napísala agentúra AP s odvolaním sa na libanonské štátne médiá.

Prímerie dohodli moslimskí duchovní. Jeho cieľom bolo pomôcť k ukončeniu štvordňových bojov v Arsale a umožniť prepustenie zadržiavaných libanonských vojakov.

Libanonská tlačová agentúra NNA tvrdí, že boje vypukli po tom, ako militanti začali strieľať na vojakov.

Sýrski ozbrojenci ovládli mesto Arsal v sobotu, keď dobyli pozície libanonskej armády a zajali niekoľkých vojakov a policajtov. Je to dosiaľ najhoršie preliatie konfliktu prebiehajúceho v susednej Sýrii do Libanonu.

Dosiaľ prišlo o život 17 vojakov. Najmenej 22 príslušníkov libanonskej armády a nezistený počet policajtov vyhlásili úrady za nezvestných.

Libanonská armáda a sýrski islamisti sa dohodli na 24-hodinovom prímerí

Libanonská armáda a islamisti zo susednej Sýrie sa dnes dohodli na 24-hodinovom prímerí v meste Arsál, ležiacom asi 120 kilometrov severovýchodne od Bejrútu.

Pokoj zbraní nadobudol platnosť o 18.00 h SELČ s tým, že jeho hlavným cieľom je umožniť sprostredkovateľom zistiť, čo sa stalo s 22 libanonskými vojakmi, ktorí sú nezvestní od sobotňajšieho vstupu sýrskych extrémistov do mesta.

Podľa aktuálnej stručnej správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na bezpečnostné zdroje, došlo v pohraničnej oblasti už večer k zrážkam, čo znamená, že dohoda o prímerí nevydržala ani niekoľko hodín. Prímerie podľa správy stroskotalo, keď sa jedno z postavení libanonskej armády ocitlo pod paľbou.

Trojdňové boje v oblasti si vyžiadali životy najmenej 16 libanonských vojakov a zrejme desiatok islamistov. O ich stratách však oficiálne potvrdené údaje nie sú k dispozícii. Radikáli dnes na znak dobrej vôle prepustili na slobodu troch skôr zadržaných libanonských policajtov.

Zo severu Libanonu prišla však dnes správa o ozbrojenom útoku na autobus s vojakmi, pri ktorom utrpelo zranenia sedem príslušníkov ozbrojených síl. Libanonský premiér Tammám Salám v pondelok vyhlásil, že jeho vláda nemieni rokovať s islamistickými povstalcami zo susednej Sýrie.

"Vyhlasujeme, že nebudeme mať žiadnu zhovievavosť s vražednými teroristami a neuzavrieme prímerie s tými, ktorí násilne vstúpili na územie Libanonu a urazili jeho obyvateľov," uviedol Salám po zasadnutí vlády v Bejrúte.

Podľa premiérových slov nemá situácia v okolí Arsálu nijaké politické riešenie, čo znamená, že sa militanti musia bezpodmienečne a úplne stiahnuť z libanonského územia a prepustiť všetkých zajatých libanonských vojakov. V opačnom prípade bude libanonská armáda pokračovať v ofenzíve, až pokým povstalcov nedonúti k ústupu.

USA zneškodnili 60 percent toxických chemických látok odovzdaných Sýriou 

Spojené štáty v utorok oznámili Bezpečnostnej rade OSN, že zničili približne 60 percent z najtoxickejších chemických látok odovzdaných Sýriou. Informovala o tom agentúra AP.

Súčasný predseda BR OSN, britský veľvyslanec Mark Lyall Grant uviedol, že Spojené štáty predložili správu po brífingu šéfky medzinárodnej misie monitorujúcej likvidáciu sýrskych chemických zbraní, holandskej diplomatky Sigrid Kaagovej.

Kaagová informovala, že v utorok sa v Bejrúte konalo stretnutie s cieľom vypracovať metódy na zničenie 12 závodov na výrobu chemických látok, ktoré Sýria deklarovala. Operácia potrvá asi šesť mesiacov.

Lyall Grant podľa vlastných slov na neverejnom zasadnutí BR OSN oznámil, že Británia ukončí likvidáciu sýrskych látok určených na výrobu zbraní a kyseliny chlorovodíkovej "v priebehu tohto týždňa".

Sýria súhlasila, že sa vzdá svojho chemického arzenálu, vlani na jeseň, keď USA pohrozili raketovými útokmi v reakcii na chemický útok na povstalcami ovládanú štvrť Damasku. Podľa správ pri ňom zahynulo vyše 1000 ľudí.

V júli tohto roka približne 600 ton z najtoxickejších chemických látok Sýrie preložili v talianskom prístave Gioia Tauro na americkú nákladnú loď MV Cape Ray. Loď sa presunula do medzinárodných vôd a začala dvojmesačný proces ničenia týchto látok. USA svetovú organizáciu informovali, že po ich neutralizácii premiestnia zvyškové látky na skládky do Nemecka a Fínska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu