Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéf OSN odsúdil porušenie prímeria v Gaze, Kerry požiadal o pomoc Turecko

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil dnes údajné porušenie 72-hodinového humanitárneho prímeria v Gaze militantným hnutím Hamas a požadoval okamžité a bezpodmienečné prepustenie zajatého izraelského vojaka. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je šokovaný a hlboko sklamaný týmto vývojom," povedal hovorca OSN Stephane Dujarric. "Generálny tajomník je hlboko znepokojený obnovením izraelských útokov na Gazu," dodal.

Pan Ki-mun "vyzval obe strany, aby prejavili maximálnu zdržanlivosť a vrátili sa k dohodnutému 72-hodinovému humanitárnemu prímeriu, ktoré tragicky trvalo iba tak krátku chvíľu", povedal Dujarric.

Obavy z eskalácie násilností má aj americký minister zahraničných vecí John Kerry. Vyzval dnes Katar a Turecko, aby využili svoj vplyv na zabezpečenie prepustenia izraelského vojaka, ktorého zajatie viedlo k predčasnému ukončeniu prímeria.

Jeden z vodcov palestínskej militantnej organizácie Hamas abú Marzúk dnes uviedol, že k zajatiu izraelského vojaka došlo ešte pred 8.00 h miestneho času, keď vstúpilo do platnosti humanitárne prímerie sprostredkované Spojenými štátmi.

"Izrael nemá na porušenie prímeria nijaké ospravedlnenie, pretože vojak bol zajatý a dvaja ďalší zabití ešte predtým, ako prímerie vstúpilo do platnosti," uviedol Marzúk.

Líder Hamasu zároveň povedal, že rozhovory o dlhodobom prímerí medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktoré sa mali konať v Káhire, boli po odrieknutí účasti Izraela zrušené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu