Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Obama vyzval na prepustenie izraelského vojaka a návrat k prímeriu v Gaze

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval dnes palestínske radikálne hnutie Hamas a palestínske frakcie na prepustenie zajatého izraelského vojaka ako podmienku na vyriešenie napätia medzi Izraelom a Palestínčanmi, informovala agentúra Reuters.

Obama dodal, že bude vyvíjané úsilie na opätovné nastolenie prímeria, ktoré dnes stroskotalo. "Ak sa seriózne pokúšajú vyriešiť túto situáciu, ten vojak musí byť bezpodmienečne prepustený čo možno najskôr," povedal Obama na tlačovej konferencii vo Washingtone.

"Prímerie bolo jedným spôsobom, ako by sme mohli zastaviť zabíjanie, ustúpiť a pokúšať sa vyriešiť niektoré základné otázky," upozornil prezident USA.

Ako podľa agentúry AP upozornil, bude ťažké opätovne nastoliť prímerie medzi Hamasom a Izraelom. Zdôraznil však, že USA budú pokračovať v úsilí o prímerie v Gaze.

Podľa Obamu je bolestné vidieť, čo sa deje v Gaze. Ako uviedol, chce, aby sa podniklo všetko čo bude možné v záujme toho, aby sa predišlo zabíjaniu palestínskych civilistov.

Izrael musí byť podľa Obamu schopný brániť sám seba, avšak nezodpovedné akcie zo strany Hamasu dostávajú civilistov do nebezpečenstva, píše AP. Prímerie medzi Izraelom a Hamasom, sprostredkované USA a OSN, stroskotalo dnes po menej než dvoch hodinách od jeho začiatku.

Hamas: Izraelský vojak mohol zahynúť počas bombardovania 

Ozbrojené krídlo palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v pásme Gazy dnes oznámilo, že nemá žiadne jasné správy o tom, kde sa nachádza vojak, zo zajatia ktorého ho obvinil Izrael. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ozbrojené krídlo Hamasu dodalo, že izraelský vojak mohol zahynúť počas útoku. Vo vyhlásení sa uvádza, že skupina nemá kontakt s militantmi, ktorí pôsobia v južnej časti pásma Gazy, kde Izrael tvrdí, že je jeho vojak Hadar Goldin (23) od piatka nezvestný.

"Stratili sme kontakt so skupinou bojovníkov, ktorá sa podieľala na útoku a domnievame sa, že všetci zahynuli počas (izraelského) bombardovania. Za predpokladu, že sa im vojaka podarilo zajať v boji, sa domnievame, že počas incidentu tiež zahynul," uvádza sa vo vyhlásení.

Turecko chce pomôcť pri oslobodzovaní izraelského vojaka 

Turecko v piatok oznámilo, že urobí všetko pre to, aby pomohlo oslobodiť izraelského vojaka, ktorého zajatie v Gaze viedlo k predčasnému koncu humanitárneho prímeria medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Podľa ministra zahraničných vecí Ahmeta Davutoglu by ale prioritou malo byť obnovenie prímeria.

"Dôležité je to, aby bolo obnovený pokoj zbraní. Aby sme to spolu s ostatnými zabezpečili, môžeme urobiť akýkoľvek krok, ktorý vy viedol k vyriešeniu tejto záležitosti okolo izraelského vojaka. Ak môže Turecko urobiť čokoľvek, tak urobíme, čo budeme môcť," povedal minister.

"Ak ale bude prímerie prerušené preto, že izraelského vojaka uniesli, niekto by mal niesť zodpovednosť za 70 Palestínčanov, ktorí boli zabití. V našich očiach sú si všetci ľudia rovní," dodal minister.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzval dnes Katar a Turecko, aby využili svoj vplyv na zabezpečenie prepustenia izraelského vojaka, ktorého zajatie viedlo k predčasnému ukončeniu prímeria.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu