Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EÚ zverejnila zoznam osôb a firiem zasiahnutých novými sankciami voči Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia zverejnila dnes mená ôsmich osôb, vrátane niekoľkých blízkych známych prezidenta Vladimira Putina, a troch firiem, ktoré sú terčom novej série sankcií Európskej únie voči Rusku.

K osobám zaradeným na sankčný zoznam patrí Arkadij Rotenberg, dlhoročný sparing partner Putina v džude, na ktorého už USA uvalili sankcie ešte v marci. Podľa zoznamu zverejneného v Úradnom vestníku EÚ dostáva Rotenberg významné štátne zákazky. Jeho spoločnosť Giprotransmost dostala okrem iného kontrakt na štúdiu postavenia mosta z Ruska na Krym, ktorý Rusko anektovalo v apríli.

Zákaz cestovania do EÚ a zmrazenie prípadného majetku v únii sa týkajú taktiež Jurija Kovaľčuka a Nikolaja Šamalova, dvoch hlavných akcionárov banky Rossija, sídliacej v Petrohrade, ktorú využívajú poprední ruskí činitelia a ktorá medzičasom otvorila pobočky na Kryme.

K ďalším sankcionovaným patria prvý námestník šéfa kancelárie ruského prezidenta Alexej Gromov, ako aj štyria predstavitelia spojení s Krymom a samozvanou Doneckou ľudovou republikou (DĽR) a Luhanskou ľudovou republikou (LĽR) - hovorkyňa LĽR Oksana Čigrinová, predseda "najvyššieho sovietu" DĽR Boris Litvinov, minister vnútra Krymskej republiky Sergej Abisov a podporovateľ separatistov Konstantin Malofejev.

Firmami zaradenými na sankčný zoznam sú Ruská národná komerčná banka, ktorá sa po pričlenení Krymu k Rusku stala dominantnou v bankovom sektore na polostrove, ruská štátna zbrojárska spoločnosť Almaz-Antej, ktorá podľa EÚ vyrába protiraketové zbrane dodané ukrajinským separatistom, a letecká spoločnosť Dobroľot, dcérska firma štátneho Aeroflotu, ktorá prevádzkuje lety z Moskvy do Simferopolu na Kryme.

Sankcie voči uvedeným subjektom majú okamžitú platnosť po dnešnom zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Na sankčnom zozname únie sa po jeho rozšírení nachádza celkovo 95 osôb a 23 organizácií, ktoré podľa EÚ podrývajú zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny alebo profitujú z pričlenenia Krymu k Rusku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu